ODLAZAK LEGENDE: ,,Počivaj u miru draga Mare. Bile smo jako dobre prijateljice…” - Volim Podgoricu

ODLAZAK LEGENDE: ,,Počivaj u miru draga Mare. Bile smo jako dobre prijateljice…”

Legendarna hrvatska glumica Marija Kohn preminula je jutros nakon teške bolesti u 84. godini, objavili su iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Od nje se opraštaju brojne ožalošćene kolege.


Foto: vinkovci.com.hr | Preminula hrvatska glumica Marija Kohn

“Počivaj u miru draga Mare. Bile smo jako dobre prijateljice. Pomagala mi je u najtežim trenucima”, rekla je glumica Jasna Odorčić (57). Dodala je kako su zajedno snimale seriju ‘Najbolje godine’ što će joj ostati u lijepom sjećanju.

I glumica Vesna Tominac Matačić (49) oprostila se od, kako kaže, jedne od posljednjih ikona hrvatskog glumišta.

“Otišla je velika, jedinstvena i neponovljiva. Jako me rastužila vijest. Nikad neću zaboraviti njenu veličanstvenu Erminiju u Mirisima koju sam zapanjena gledala kao studentica. To je bila kreacija koja spada u one zbog kojih povjeruješ u svoj budući poziv, uzor kojem težiš i svjetlo u mraku kriznih trenutaka kad razmišljaš o predaji. Ili pak Roza iz Svoga tijela, koja mi se još kao srednjoškolki toliko duboko urezala u pamćenje te se čini kao da je bilo jučer”,  komentarisala je Tominac Matačić.

Dodala je kako vjeruje da će glumica još dugo živjeti u uspomeni mnogih kojima je uljepšala život.

Životna priča glumice rođene u Lopudu nalikuje na uzbudljiv roman pun neočekivanih obrata i tragedija. Kad je u filmu ‘Svoga tela gospodar’ 1958. odglumila šepavu Rožu ta joj je uloga donijela Zlatnu arenu i popularnost. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. ‘Mirisi, zlato, i tamjan’ Slobodana Novaka.

Najnagrađivanija hrvatska glumica iza sebe ima više od stotinu pozorišnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. Godine 1999. je, nakon 40 godina rada, otišla u penziju. Uprkos penziji, Marija se nije htjela oprostiti od glume. Kako je uvijek sama tvrdila – ‘radim dok me zdravlje služi’.

U bogatoj karijeri snimila je, između ostalog, ‘Kužiš stari moj’, ‘U registraturi’, ‘Dirigenti i muzikaši’, ‘Blagajnica hoće ići na more’, ‘Duga mračna noć’, ‘Snivaj, zlato moje’, ‘Nije kraj’, ‘Vjerujem u anđele’, ‘Luda kuća’, ‘Periferija city’, ‘Larin izbor’, ‘Zora dubrovačka’, ‘Kud puklo da puklo’.

Ispraćaj glumice Kohn je u srijedu u 13.35 sati na zagrebačkom krematorijumu.

(24sata.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com