NJUJORK TAJMS: ,,Crna Gora bi mogla imati nekoliko pitanja za predsjednika Trampa” - Volim Podgoricu

NJUJORK TAJMS: ,,Crna Gora bi mogla imati nekoliko pitanja za predsjednika Trampa”

Vlada Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) nijesu reagovali zbog izjave predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa da bi “agresivni Crnogorci mogli izazvati Treći svjetski rat”, iako uticajni “Njujork tajms” navodi da bi “Crna Gora mogla imati nekoliko pitanja za predsjednika Trampa.

Iz Ministarstva vanjskih poslova “Vijestima” nijesu odgovarali na koji će način reagovati povodom izjave Trampa i da li su razmatrali eventualno upućivanje protestne note.

Tramp je u intervjuu za Foks njuz kazao da su ljudi u Crnoj Gori veoma snažni, ali veoma agresivni i da bi ispoljavanje te agresivnosti moglo da dovede do rata. Govoreći o funkcionisanju i finansiranju NATO-a, na pitanje novinara zašto bi njegov sin išao da brani Crnu Goru, Tramp je kazao da je pitao istu stvar.

“Crna Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Oni su veoma snažni ljudi. Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam – u Trećem svjetskom ratu smo. Ali to je tako postavljeno”, kazao je Tramp, navodeći da je tek došao na funkciju i već obezbijedio dodatno finansiranje za NATO.

Premijer Duško Marković kazao je da Tramp ne govori prvi put da ne želi da vidi svoje vojnike kako ratuju za druge.

Tramp: Crnogorci agresivni, započeće 3. svetski rat

Donald Tramp: Crnogorci agresivni, mogu započeti 3. svetski rat!

Gepostet von Boris Malagurski am Mittwoch, 18. Juli 2018

“On je to rekao i ranije, a ne prvi put. Vi uživajte u svojoj zabludi i vjerujem da ćete se suočiti sa posljedicama te izjave. Pustimo mi Trampa”, rekao je Marković u parlamentu odgovarajući na opasku Andrije Mandića iz Demokratskog fronta (DF) da ga raduje Trampova poruka.

U članu 5 Sjeveroatlantskog ugovora navodi se da napad na jednu od članica Alijanse smatra napadom na sve ostale i da u tom slučaju one mogu koristiti i vojnu silu kako bi je zaštitile. Tramp je, tokom predsjedničke kampanje, izjavio da u slučaju pobjede ne bi automatski branio zemlje članice NATO u slučaju da ih napadne Rusija. Tada je kazao da bi odluku donio na osnovu da li je napadnuta zemlja “ispunila svoje obaveze prema nama”. Predsjednik SAD insistira da zemlje članice ispune obavezu davanja dva odsto BDP na troškove odbrane, što je do sada uradio mali broj. U NATO-u tvrde da Trampova izjava ne ugrožava stabilnost Crne Gore u Alijansi.

“Naša klauzula o kolektivnoj odbrani, član 5, je bezuslovna i čelično čvrsta. To znači da je napad na jednog napad na sve. Predsjednik Tramp je jasno stavio do znanja da su SAD u potpunosti posvećene NATO i naša alijansa je snažnija nego ikad”, kazao je neimenovani zvaničnik NATO za “Vijesti”, podsjećajući da je taj član samo jednom aktiviran kao podrška SAD poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

“To je dovelo do najveće ikad vojne operacije NATO, u Avganistanu, gdje su stotine hiljada Evropljana i Kanađana stajali rame uz rame sa američkim trupama, a više od hiljadu je platilo krajnju cijenu”, kazao je on.

Komentarišući Trampovu izjavu profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je riječ o “nepouzdanoj osobi koja podriva član 5”.

Florijan Biber (Novine) Florijan Biber

“Poenta uzajamne odbrane alijansi kao što je NATO je da pouzdana prijetnja zajedničke odbrane djeluje kao poluga odvraćanja. Dovodeći je u pitanje, Tramp jeftino rizikuje glavnu prednost NATO”, ocijenio je Biber ističući da Trampova zjava o Crnoj Gori sugeriše da on nema ništa protiv proširenja NATO, ali da ga ne interesuje obaveza uzajamne odbrane koja proističe iz članstva.

“Šanse su da NATO hoće preživjeti Trampa, dok god član 5 ne bude testiran tokom njegovog predsjedavanja. Ako član 5 bude testiran, onda će zasigurno biti ozbiljnog unutrašnjeg konflikta unutar SAD između vojno-političkog establišmenta i predsjednika”, kazao je Biber.

Otkrivena dupla igra DPS-a

Analitičar geopolitike Blagoje Grahovac smatra da je Trampova izjava za poštovanje, jer je iskazao pravu istinu o vlastima u Crnoj Gori.

“Tramp je iskazao pravu istinu jer je arogancija vlasti u Crnoj Gori zaista izaziva rizik i po Crnu Goru i po region. Crna Gora neće izazvati nikakav svjetski rat, ali će izazvati sukob unutar Crne Gore. To je suština problema i trebalo bi konačno Evropa da shvati da vlast Demokratske partije socijalista (DPS) igra duplu igru. Vrlo vješto je odigrala priču o evroatlantskim integracijama, a ispod toga i dalje Rusi kontorlišu i DPS i procese u Crnoj Gori. Tako da je ta dupla igra konačno razotkrivena, a otkrio ju je, niko drugi, nego Tramp”, smatra Grahovac, ističući da ne treba očekivati reakciju zvanične Podgorice.

“Ne smiju oni da reaguju ništa. DPS ne smije da reaguje ništa, jer su oni davno napravili konekciju sa određenim službama američkim i Tramp zna da su se oni davno prodali službama SAD-a i ne smiju se živi čuti”, ocijenio je Grahovac.

Ide naruku Putinu

Američki senator Džon Mekejn osudio je Trampovu izjavu, navodeći da time ide naruku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

“Narod Crne Gore se hrabro suprotstavio pritisku koji je trpio od Rusije Vladimira Putina, kako bi prigrlio demokratiju. Senat je glasao sa 97:2 kao podršku ulaska Crne Gore u NATO. Napadom na Crnu Goru, i dovodeći javno u pitanje našu obligaciju u NATO savezu, predsjednik “ide naruku” Vladimiru Putinu”, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Iz Građanskog pokreta URA su ocijenili da Tramp treba da shvati kako “nema iskrenog partnera u crnogorskoj vlasti”, dok je lider SDP-a Ranko Krivokapić za BBC kazao da u Crnoj Gori nije ugrožen mir.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com