Edukacija i akcija uništavanja ambrozije - Volim Podgoricu

Edukacija i akcija uništavanja ambrozije

U cilju pravovremenog sprovođenja mjera suzbijanja na osnovu rezultata monitoringa o rasprostranjenosti korovske biljke ambrozije na teritoriji Glavnog grada Podgorica, o prepoznavanju i mjerama uništavanja ove biljke u utorak, 24.07.2018. godine u 8:30h biće održana edukacija na lokalitetu Skaline koju organizuju Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Glavni grad Podgorica.

Orgnaizatori pozivaju sve građane da preduzmu mjere uništavanja korovske biljke ambrozije i odazovu se edukaciji i akciji uništavanja ambrozije.

Ambrozija – Ambrosia artemisiifolia je korovska jednogodišnja biljka koja se danas smatra jednom od najznačajnijih alergenih vrsta.

Ambrozija je vrlo prilagodljiva i otporna biljka. Raste svuda: na privatnim i javnim površinama, poljoprivrednom, šumskom i građevinskom zemljištu, uz puteve i pruge. Najčešće se javlja na sunčanim i suvim terenima.

Tokom dosadašnjeg monitoringa, koji se sprovodi od 2013. godine, zaključeno je da se areal ove vrste jako brzo širi  i da je primjena fitosanitarnih mjera neophodna.

Na području Glavnog grada Podgorica, ambrozija je prisutna uz prugu, gotovo sve kategorije puteva za motorna vozila, kao i na javnim površinama i privatnim posjedima.

Zakonska obaveza svih građana je da preduzmu propisane mjere uništavanja korovske biljke ambrozije.

Pozivamo sve građane da se edukuju kako bi što uspješnije sprovodili mjere uništavanja korovske biljke ambrozije.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com