“Ajkule” sada moraju težim putem do medalje - Volim Podgoricu

“Ajkule” sada moraju težim putem do medalje

Da je Crna Gora pobijedila Španiju prije dvije noći put do medalje na Evropskom prvenstvu je mogao da bude nešto jednostavniji, iako naravno ne postoje garancije da bi stvarno i bilo tako.

Nakon remija (7:7) i osvojenog drugog mjesta u grupi, jasno je da su “ajkule” upale u mnogo jači dio kostura, u kojem na putu do finala moraju da eliminišu makar dva velikana (Hrvatsku u četvrtfinalu, pa Srbiju ili Mađarsku u polufinalu).

Naši vaterpolisti su, dakle, imali dvije opcije pred sobom, na kraju ih je zapala ona teža, pa sada moraju da pokažu kako imaju snagu da redom ruše favorite na putu ka četvrtom odličju na evropskim prvenstvima.

A da bi došla do četvrtfinala Crna Gora prvo mora da se pokaže u razigravanju za plasman među osam najboljih. Večerašnji protivnik (20.30 časova) biće Rumunija, trećeplasirana ekipa u grupi D, u duelu u kojem ne bi smjelo da bude problema…

“Izabrali smo malo teži put, kao što smo često radili ranije. Međutim, svi smo došli u Barselonu s velikom željom da osvojimo zlato, tako da idemo na pobjedu ko god bio rival. Meni lično, mislim i ostalim igračima, pauza od četiri dana ne bi prijala. Mislim da je bolje što između grupe i utakmice četvrtfinala imamo još jedan meč, kako bismo dodatno podigli nivo igre. S Rumunima smo igrali u Svjetskoj ligi i oba puta smo ih rutinski pobijedili. Očekujem da bude isto i sada i da na najbolji mogući način iskoristimo tu utakmicu da se pripremimo”, rekao je Marko Petković, koji je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti debitovao za crnogorsku selekciju.

Crna Gora je prije dvije noći propustila veliku šansu da pobijedi Špance. Vodila je dvije i po četvrtine, imala i napad s dva igrača više da ode na plus tri (kod rezultata 5:3 početkom treće četvrtine). Nije ga iskoristila, nakon čega je i stala.

“Ajkule” su se vratile u igru u finišu, opet povele pogotkom Đura Radovića (7:6), čiji je potom šut dva minuta i devet sekundi prije kraja u napadu s igračem više zaustavio golman “crvene furije” Danijel Lopes Pinedo.

Da je mladi ljevoruki napadač zatresao mrežu, meč bi vjerovatno bio riješen, a onda je Španija u posljednjih 90 sekundi dočekala i pomoć sudijskog para Margeta-Stavridis i došla do remija koji joj je garantovao prvo mjesto.

“Generalno nije bilo loše, ali mislim da ova ekipa može mnogo više. To smo i pokazali protiv Španije u prve dvije četvrtine, gdje smo sve držali u svojim rukama. U trećoj smo mnogo griješili i pali u igri. Ne znam šta se desilo u toj trećoj četvrtini. Imali smo priliku da pobijedimo, da smo dali gol u tom napadu s igračem više…”, kaže Petković.

Jednako kao za utakmicom protiv Španije, naši vaterpolisti mogu da žale i za duelom sa Maltom u drugom kolu, jer je “furija” ispred na tabeli samo zbog bolje gol-razlike.

Crna Gora je Maltu savladala rezultatom 17:5, i to nakon što posljednjih šest minuta nisu dali gol. Da je jurila gol-razliku, a morala je, možda bi redosljed ekipa na tabeli grupe B bio drugačiji…

“Bilo bi bolje da smo pobijedili Španiju. Možda bi bio lakši put do polufinala. Ali, idemo dalje, nema nepobjedivih ekipa, tako da imamo šansu i protiv Hrvatske. No, prvo da savladamo Rumuniju, pa ćemo onda pričati o meču sa Hrvatima. Ako smo došli ovdje po medalju, a jesmo, moramo prije ili kasnije da pobjeđujemo jake reprezentacije. Ne mora da znači da su Hrvati jači od Grka”, istakao je centar Saša Mišić.

Crna Gora još može da nadoknadi sve.

“Nema ni razloga, a ni vremena za razočaranje. Ja sam od onih koji misle da je bolje da nemamom četiri dana pauze i da je bolje da se ne gubi takmičarski ritam. Što se toga tiče, mislim da nismo ništa izgubili, ali jesmo dobili eventualno težeg protivnika u četvrtfinalu. Ponavljam, ako želimo medalju moramo da dobijamo jake timove. Hrvati jesu favoriti, ali nisu nepobjedivi”, jasan je Mišić.

Raspored osmine finala

Mađarska – Holandija 17.00

Njemačka – Grčka 18.30

Crna Gora – Rumunija 20.30

Francuska – Rusija 22.00

Kostur EP u Barseloni

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com