Država lani uložila više od 330 miliona za razvoj sjevera, ali efekte niko ne vidi - Volim Podgoricu

Država lani uložila više od 330 miliona za razvoj sjevera, ali efekte niko ne vidi

Država Crna Gora uložila je više od 330 miliona eura samo u prošloj godini za razvoj sjevera, ali efekte tog navodnog ulaganja praktično niko ne vidi. Sjever i dalje stagnira, mladi se konstantno iseljavaju, nezaposlenost i negativni prirodni priraštaj samo rastu…
Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore MONSTAT, u posljednje tri godine sa sjevera se odselilo 5.725 stanovnika.
U istom periodu na sjever se doselilo 2.265 lica. To znači da se za 3.460 osoba, na osnovu migracionih kretanja, smanjio broj stanovnika u sjevernom regionu.
U izvještaju o realizaciji akcionog plana strategije regionalnog razvoja Crne Gore od 2014. do 2020. godine, za 2017. godinu piše da je samo u sjeverni region uloženo 330.653.131 euro.
Planirano je da se uloži 374.154.253 eura, što znači da je realizovano 88 odsto planiranih ulaganja.
U tom izvještaju navodi se da je od ukupnih planiranih ulaganja u posmatranom periodu od 735.813.210 eura realizovano 612.665.518 eura, što je procenat realizacije od 83 odsto.
Za isti period planirano je 690 projekata, programa i aktivnosti, a realizovano je 539. Radi se o procentu realizacije od 78 odsto, kad su u pitanju realizovani projekti.
-Strateški cilj razvoja, kad je u pitanju sjeverni region je povećanje konkurentnosti, ubrzan i održiv razvoj. Za središnji region – ostvarenje održivog ekonomskog rasta i razvoja i ubrzano povećanje konkurentnosti.
Primorski region – održiv ekonomski rast i povećanje konkurentnosti regiona zasnovano na razvoju turizma i komplementarnih sektora – piše u izvještaju.
Iz nevladine organizacije „Euromost“ saopštili su da se moramo zapitati gdje je problem ako se govori o preko 330 miliona eura uloženih sredstava na sjeveru Crne Gore u 2017. godini.
-Zašto nezaposlenost i dalje raste? Zašto se i dalje građani iseljavaju prema drugim regionima? Zašto nam masovno odlaze mladi? Zašto veliki broj građana živi od socijalnog i materijalnog davanja? Kada pogledate pomenutnje podatke, ispada da dolazi do stagnacije rasta negativnih razlika u razvijenosti između regiona – navode iz ‚‘Euromosta‘‘.
Dodali su da, ipak, kada su u pitanju ekonomski pokazatelji u sva tri regiona Crne Gore, oni nijesu ni blizu regionalnog ravnomjernijeg socioekonomskog razvoja.
-Iako se uvijek govori o smanjivanju nezaposlenosti na sjeveru Crne Gore kroz razne investicije, to se i dalje ne dešava, već se broj nezaposlenih i dalje povećava. Šta je s nastavljanjem iseljavanja građana prema Podgorici i južnim opštinama, šta je s velikim finansijskim zaduženjima opština na sjeveru, kao i privatnog sektora, koji koriste sva dobijena sredstva kroz IRF ne da bi smanjili nezaposlenost, već ih nenamjenski koriste da smanje svoja kreditna zaduženja – kazali su iz ‚‘Euromosta‘‘.
U ‚‘Euromostu‘‘ su istakli da predstavnici izvršne vlasti govore o milionskim ulaganjima u infrastrukturu na sjeveru, a da nema opštine u kojoj gradska i prigradska infrastruktura nije u raspadanju.
-Svi tu infrastrukturu koriste, pa i oni koji idu prema Podgorici i Primorju, a niko se ne sjeti da ulaže u nju. Govorimo o ulaganju u turizam na sjeveru, a niko se ne sjeti da smo zatrpani otpadom i smećem, da su nam rijeke zatrpane, da nam rijeke jednu po jednu gase, da se sve što može da se iskoristi za turizam uništava, da nam nekontrolisano sijeku šume, uzimaju vode, tjeraju nas da se iseljavamo sa seoskog područja – navode iz ‚‘Euromosta‘‘.
Istakli su da se postavlja pitanje gdje su sva pomenuta sredstva, ako se ne vide rezultati ulaganja sjeveru.
-Kad se svi problemi na sjeveru konačno počnu rješavati i kada budu vidljivi rezultati, onda možemo govoriti i hvaliti se kako smo u 2017. godini uložili preko 300 miliona eura na sjeveru. Dotad se moramo zapitati i dobro se sabrati i vidjeti gdje je taj novac otišao, a problemi su ostali isti i tražiti odgovornost svih koji su raspolagali tim novcem, a nijesu donijeli nikakve rezultate – kazali su iz „Euromosta”.

Prema podacima ‘’Euromosta’’, u ovoj sezoni imamo dosad najveći broj mladih sa sjevera koji su, zbog nemogućnosti da se bilo gdje zaposle, primorani da sezonski rade na Primorju, plantažama, brodovima, državama EU, i USA kao studenti.
-Današnja slika u opštinama na sjeveru je da ne možete sresti mlade ljude. Veliki broj tih mladih se neće vratiti na sjever i ostaće da živi i radi tamo gdje je sada, gdje će formirati i svoju porodicu. Zašto je više umrlih nego rođenih, zašto se na sjeveru zatvaraju škole, napuštaju gradovi, sela, dok mi milione ulažemo u ovaj region – upitali su iz ‘’Euromosta’’.

Na zvaničnom sajtu potpredsjednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj Rafeta Husovića može se vidjeti da nema objavljenih aktivnosti od novembra prošle godine. To znači da praktično osam mjeseci nema obavještenja da je Husović bilo šta radio iz svojih nadležnosti. Prema podacima Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), Husović je tokom prošle godine primao platu između 1.564 i 1.676 eura u neto iznosu, prenosi Dan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com