HUMANOST: Sugrađanki poklonila kuću - Volim Podgoricu

HUMANOST: Sugrađanki poklonila kuću

Nikšićanka Rajka Dimitrijević već godinama je hraniteljica, a trenutno pored svoje troje djece, brine o još dvoje. Do skoro je živjela kao podstanar, ali zahvaljujući plemenitom gestu sugrađanke Slavke Čolaković, koja joj je poklonila kuću, ova Nikšićanka sada može poptuno da se posveti humanoj misiji.

Da se doboro dobrim vraća osjetila je ovih dana Nikšićanka Rajka Dimitrijević.

Decenije podstanarskog života nijesu je zaustavile u humanoj hraniteljskoj misiji, pa pored brige o troje svoje djece godinama je hranitelj mališanima iz svih krajeva Crne Gore. Nagrada za dobra djela stigla je nedavno kada joj je sugrađanka, doktorica Slavka Čolaković, poklonila kuću.

“Prvo sam, iskreno da vam kažem, bila šokirana i iznenađena, pa i sad sam još u čudu, jer u životu ni od koga ništa nijesam dobila. Mi imamo sve samo nijesmo imali krov nad glavom, toliko smo srećni da se to ne može riječima objasniti”, priča Rajka za Javni servis.

Druga junakinja ove priče, doktorica Čolaković nije htjela pred kamerama da govori o svom plemenitom gestu. Kratko je u telefonskom razgovoru kazala da nije uradila ništa posebno, jer je kuću naslijedila od ujaka, pa je smatrala da treba da je ustupi nekome kome je zaista potreban krov nad glavom.

“Ovo je meni veliki podstrek i sigurnost, da dok god budem mogla, a nijesam prestara, da se bavim ovim poslom, bez odustajanja, i nadam se da ću to prenijeti na svoju djecu”, kaže Rajka.

U čitavu priču od početka je bio uključen i nikšićki Centar za socijlani rad. Sa ponosom ističu da je kuća pripala nekom ko je to, zbog svog humanog poziva i promocije nesrodničkog hraniteljstva, zaista i zaslužio.

“Želimo da apelujemo na sve ljude dobre volje koji imaju mogućnosti, a vole i mogu da brinu o djeci, da se jave i slijede Rajkin primjer, da budu potencijalni hranitelji, svoj djeci koja nemaju adekvatnu roditeljski brigu”, poručuje Milena Nikolić iz Centar za socijalni rad za Opštine Nikšić, Šavnik i Plužine.

“Mislim da je to najdivniji osjećaj pružiti toplinu doma i svu ljubav ovog svijeta djetetu koje nijesi rodila i prihvatiti ga na taj način kao da je tvoje, i uspjeti svoju djecu naučiti da tu djecu doživljavaju kao svoje”, poručuje Rajka.

Djeca koju rodbina prihvati i odgaja primjeri su srodničkog starateljstava duboko ukorijenjenog u tradiciji našeg naroda. Trenutno se u Nikšiću u 39 takvih porodica nalazi 61 dijete, dok je Rajka jedina nesrodnička hraniteljica iz Nikšića.

(Rtcg)

2 komentara

  1. An fascinating discussion is worth comment. I believe that you need to write read more about this topic, may possibly not be described as a taboo subject but generally everyone is too few to chat on such topics. An additional. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com