Home / NOVOSTI / Društvo / Ova Crnogorka je proslavila 100. rodjendan: Ovo je najbolji RECEPT da doživite stotu (VIDEO)
Raza Šahmanović Foto printscreen RTCG

Ova Crnogorka je proslavila 100. rodjendan: Ovo je najbolji RECEPT da doživite stotu (VIDEO)

Raza Šahmanović iz Plava nedavno je proslavila stoti rođendan i postala najstarija žena u tom kraju. Svoju dugovječnost pripisuje velikom radu i pozitivnom razmišljanju, a kaže da je za kvalitetan i dug život potrebna zdrava i srećna porodica, umjerenost i druženje s ljudima.

U stotinu godina Raze Šahmanović stalo je i mnogo nedaća i radosti. Vitalna i bistroumna Plavljanka je do prije dvije godine radila u vrtu, a sada uglavnom odmara u bašti, uživa na suncu, u susretima sa komšijama i prijateljima.

Kao svaka dobra domaćica goste dočekuje domaćom kafom. Gostoljubiva i nasmijana, i dalje dobrog vida i sluha, svoju dugovječnost pripisuje velikom radu.

Pominje Raza kako je sa ženama iz varoši ranila na rijeku. Na njoj se uz razgovor prao veš.

Na pitanje koja je tajna njene dugovječnosti odgovara da nema ni savjeta ni recepta.

Nikada nije voljela slatkiše i voće. Ono čega se ne odriče je čaša domaćeg mlijeka i kriška sira.

Potrebni su, kaže, zdrava i srećna porodica, sloga u kući. To je gradila sa svojim pokojnim suprugom Osmanom sa kojim je izrodila šestoro djece i koji je znao da je zaštiti.

Radila je Raza i kao sobarica u Plavskom hotelu, zaradila penziju. Voljela je da se druži, da isprati sve kulturne dogadjaje u gradu. Sada najviše uživa u tome da uspomene podijeli sa djecom od kojih petoro živi u inostranstvu. Najbliža joj je ćerka Kimeta, ostali dolaze i po nekoliko puta godišnje.

Nedavno je Raza po prvi put u svom životu imala rodjendansku zabavu. Srećna medju tri sina, tri ćerke, osamnaestoro unučadi i šesnaestoro praunuka, tog dana postala je i najstarija žena u Plavskom kraju.

Izvor: rtcg.me

Check Also

Djelovi gradova bez struje

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *