Podgoričani bacaju smeće gdje stignu - Volim Podgoricu

Podgoričani bacaju smeće gdje stignu

Molimo vas da ne bacate smeće, piše na jednoj tabli u Ulici Iva Andrića u podgoričkom naselju Zagorič. Međutim, uprkos molbi i upozorenju, mještani ovog naselja svakodnevno na tom mjestu odlažu smeće, iako kontejnera ima dovoljno. Radnici Čistoće redovno obilaze i očiste pomenutu lokaciju, ali građani i dalje nastavljaju po starom i bacaju smeće gdje im odgovara. Ni 4.000 metalnih i 68 podzemnih kontejnera koji su postavljeni u Podgorici ne pomažu da građani pravilno odlažu otpad.

Mještani ovog naselja sa kojima je novinar CdM-a razgovarao ističu da je ovo uobičajena pojava, te da više od godinu njihove komšije bacaju smeće tamo gdje mu nije mjesto.

“Ovo govori o našoj kulturi, i na kom smo nivou kada je ona u pitanju. Često šetam ovuda i smeta mi sav ovaj otpad i kese koje su razbacane svuda. Mogu da zamislim kako je ljudima koji ovdje žive jer se nerijetko osvjeća i neprijatan miris”, kazala je jedna od mještanki.

Dodala je da je u večernjim satima zatekla dvije starije gospođe koje su bacale smeće.

“Bile su ispred mene. Odložile su dvije kese pune smeća kod ograde i nastavile svojim poslom. Meni je interesantno bilo jer su nastavile šetnju ka kontejnerima koji su 50 metara udaljene od mjesta na kom su bacile smeće. Prošle su pored kontejnera i umjesto da u njih ubace otpad one su to uradile na ovom mjestu”, ispričala je ona.

Ne pomaže ni više od 4000 kontejnera

Iz Čistoće tvrde da je odlaganje otpada pored kontejnera, nažalost, pojava koja predstavlja višegodišnji problem u radu ovog Društva i prisutna je u skoro svim djelovima grada.

“Na javnim površinama i oko kontejnera se kontinuirano odlaže otpad raznog porijekla (građevinski, biljni, stari namještaj i slično), često se iste lokacije čiste i po nekoliko puta u toku jedne smjene, a nerijetko se otpad odlaže na tek očišćene lokacije ili tokom samog čišćenja. Ovi poslovi obavljaju se svakog dana tako što se pomenute pojave evidentiraju prilikom redovnih obilazaka terena, ali i po pozivima građana”, objašnjavaju iz ovog preduzeća.

Kako bi smanjili ovu pojavu, Glavni grad je sa Čistoćom obezbijedio prostore na kojima se besplatno mogu odlagalti pojedine vrste otpada, koji sada najčešće završava oko kontejnera.

“Tako se građevinski šut i zemljani iskopi mogu besplatno odlagati na odlagalištu Mojanski krst u opštini u okviru Glavnog grada Golubovci”, dodaju oni.

Takođe, napominju da je na prostoru grada postavljeno više od 4.000 metalnih kontejnera i 68 podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, kao i privremena odlagališta za odlaganje biljnog i kabastog otpada.

“Podsjećamo i da je na šest reciklažnih dvorišta omogućeno besplatno odlaganje pojedinih vrsta otpada iz domaćinstava-papir, plastični krupni otpad, kartonsku ambalažu, PET ambalažu, Al limenke, polietilenske folije, ambalažno staklo, otpadno ravno staklo, gume, drvni otpad, stiropor, metalni krupni otpad, bijelu tehniku, jestiva i otpadna motorna ulja, stara ulja, stare akumulatore, uljne filtere, fluorescentne cijevi, otpadne boje i lakove, stare baterije, elektronski otpad, stare ljekove”, navode oni.

Iz Čistoće ponovo apeluju na građane da poštuju navedena mjesta i odlaganjem pojedinih vrsta otpada na predviđene lokacije daju svoj doprinos, kako bi zajednički uticali na smanjenje broja nelegalno formiranih odlagališta otpada.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com