Uzbuna u Senatu zbog Trampovih izjava o Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Uzbuna u Senatu zbog Trampovih izjava o Crnoj Gori

Grupa američkih senatora, zabrinuta zbog posvećenosti predsjednika SAD Alijansi, predložila je u petak zakon kojim će Donaldu Trampu zabraniti da se povuče iz NATO saveza. Razlog za takvu odluku je, navode američki mediji, i Trampov nedavni stav o Crnoj Gori.

“Nažalost, Trampovo “zlostavljanje” naših najbližih saveznika dovelo je do sumnje oko posvećenosti Amerike transatlantskom savezu i vrijednostima odbrane”, rekao je američki senator Džon Mekejn.

Dvostranački prijedlog, koji je dostavio Mekejn i grupa Demokrata zahtijevala bi od predsjednika da dobije saglasnost od Senata kako bi izmijenio ili ukinuo članstvo SAD u NATO.

“Ako Tramp pokuša da se povuče iz NATO bez odobrenja Senata, ovaj zakon ovlašćuje pravni savjet Senata da ospori ovakvu odluku na sudu”, naveli su senatori u zajedničkoj izjavi.

Prijedlog zakona dolazi dvije sedmice nakon Trampove izjave na NATO Samitu u Briselu, da je imao mogućnost kao predsjednik SAD da napusti Alijansu, ali da nije imao namjeru to da uradi.

Tokom svog predsjedavanja, Tramp je više puta ponižavao saveznike, navode američki mediji, i to tvrdnjama da ne ulažu dovoljno u svoje vojske i ne ispunjavanju kriterijume NATO koji se odnose na izdvajanje 2 odsto BDP za vojsku.

Na posljednjem NATO samitu, kako piše američki vojni časopis ‘Stars and stripes’, Tramp je prijetio da će preuzeti stvar u svoje ruke, ako članice ne počnu da rade više za Alijansu. Do kraja Samita, promijenio je mišljenje i rekao da je zadovoljan obećanjem članica da u bidućnosti izdvajaju više, i da je NATO sada mnogo jača “mašinerija”.

Međutim, izmiješane Trampove poruke uznemirile su saveznike, navodi se u članku magazina Stars and Stripes. Dan nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Tramp je izrazio sumnju u spremnost Alijanse da brani najmanjeg i najnovijeg saveznika, Crnu Goru, ukoliko dođe do napada na zemlju.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com