Građani za partije dali preko milion eura! - Volim Podgoricu

Građani za partije dali preko milion eura!

Građani Crne Gore su u posljednje dvije godine dali više od milion eura kako bi pomogli izborne kampanje predsjedničkih kandidata i političkih partija. To su pokazali izvještaji o finansiranju kampanja za predsjedničke i parlamentarne izbore. Građani, među kojima su i funkcioneri partija, učesnike parlamentarnih izbora 2016. godine pomogli su sa više od 730.000 eura dok su za predsjedničke izbore dali nepunih 300.000 eura.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tvrde da su pojedine donacije vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) uplaćivane na vrlo sumnjiv način, zbog čega su Tužilaštvu dostavili krivične prijave jer postoji sumnja da je riječ o pranju novca.

“Prvi slučaj se odnosio na uplate visokih funkcionera partije u toku istog dana u istoj poslovnici jedne banke, a drugi na brojne uplate maksimalno dozvoljenih iznosa donacija od strane lica koja žive na Koniku u izuzetno teškim ekonomskim uslovima. Takođe, otkrili smo i da su donacije uplaćivali funkcioneri DPS-a koji su prethodno dobijali socijalnu pomoć iz državnog budžeta”, kazala je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković.

Ona je podsjetila da je istraživački centar MANS-a utvrdio da je najmanje 13 funkcionera DPS-a dobilo pravo na socijalnu pomoć 2012. da bi četiri godine kasnije visoke donacije uplatili vladajućoj partiji za izbornu kampanju. Zakonom o finansiranju političkih subjekata predviđeno je da građani za izbornu kampanju smiju da doniraju najviše 2.000 eura dok pravna lica mogu i do 10.000 eura. U Crnoj Gori su u posljednje dvije godine održani parlamentarni, predsjednički i lokaloni izbori u svim opštinama.

“Specijalni tužilac je uoči predsjedničkih izbora najavio da će postupiti po našoj prijavi, ali od tada se više nije oglašavao po tom pitanju. Imajući u vidu da je tužilastvo i do sada krajnje selektivno procesuiralo slučajeve političke korupcije, sumnjam da će i u ovom predmetu imati bilo kakve rezultate”, kazala je Ćalović Marković.

U Specijalnom državnom tužilaštvu tvrde da su formirali dva predmeta koja se odnose na donacije koje su uplaćivane za vrijeme izbornih procesa u Crnoj Gori.

“Od kojih se jedan predmet nalazi u fazi izviđaja, dok je u drugom predmetu pred Višim sudom u Podgorici podignuta optužnica protiv više lica i toku je glavni pretres”, kazali su “Vijestima” iz Tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić, ali nisu saopštili protiv kojih se to učesnika izbora odnosi.

Katnić je krajem juna kazao da će ispitati navode bivšeg poslanika DPS-a Đorđija Pinjatića o nezakonitom finansiranju izbornih kampanja vladajuće partije. Pinjatić je tada kazao da je vladajućoj partiji za tri godine na razne načine dao pola miliona eura, a da je lično tadašnjem potpredsjedniku DPS-a Svetozaru Maroviću dao 300.000 eura za izbornu kampanju. Nakon provjere finansiranja kampanje SDT je optužio jednog od članova Predsjedništva Nebojšu Medojevića da je sa više osoba prao novac.

U ASK-u ćute o donatorima

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ni nakon mjesec nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li se bavila donacijama i da li je i u kom slučaju utvrdila kršenja Zakona.

“Koliko znam Agencija se time nije bavila, niti je ikada informisala Savjet o bilo kakvim problemima u toj oblasti. Mislim da ASK nije čak ni sprovodio obaveznu kontrolu da li su lica koja su donirala partije osuđena za pojedina krivična djela, u kom slučaju ne bi imala pravo da finansiraju partije ili izborne kampanje”, kazala je za “Vijesti” Ćalović Marković, doskorašnja članica Savjeta ASK.
Zakon precizira da je zabranjeno licu koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo sa elementima korupcije i organizovanog kriminala da finansira niki politički subjekat.

737.387 eura donirali su građani učesnicima parlamentarnih izbora 2016. godine, dok je 299.762 uplaćeno učesnicima predsjedničkih izbora u aprilu

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com