Špic sezone, gužve na granicama nema - Volim Podgoricu

Špic sezone, gužve na granicama nema

Prvih dana avgusta, kada većina građana ide na ljetnje odmore, na državnim graničnim prelazima nema velikih gužvi, kao ni na naplatnoj rampi tunela Sozina ka moru, saopšteno je “Vijestima”.

Za ulazak u Crnu Goru iz Srbije, odakle prethodnih dana stižu kolone turista, čeka se 15 do 20 minuta, rečeno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Julski izvještaji o broju gostiju u najvećim crnogorskim centrima, baš kao i prolasci kroz tunel Sozinu i preko graničnih prelaza nijesu ohrabrujući kad je u pitanju turistička sezona.

granični prelaz, Dobrakovo​Granični prelaz Dobrakovo (Arhiva)

Pojačani saobraćaj na crnogorskim putevima, pa i tunelu Sozina, počeo je tek u posljednjih desetak dana. Prosječno zadržavanje na naplatnim rampama, kako tvrde iz “Monteputa”, je oko minut.

“Gužvi na naplatnim rampama nema, čemu je umnogome doprinijelo otvaranje još jedne trake za naplatu putarine. Naime, prije početka turističke sezone instalirali smo kompletnu opremu za naplatu putarine i u traci za prolaz vangabaritnih vozila. Tako, umjesto dosadašnjih 6 traka imamo 7 traka koje mogu istovremeno raditi”, odgovorili su “Vijestima” iz tog preduzeća.

Prema njihovim podacima, tokom mjeseca juna kroz Sozinu je prošlo 270.153, a tokom jula prošlo 399.005 vozila.

To je oko 7.000 vozila manje nego godinu dana ranije, u julu prošle godine, kada su ispred tunela bile zabilježene velike gužve i čekalo se gotovo po 45 minuta.

U julu 2017. kroz tunel Sozina prošlo je 393.700 vozila.

Prema podacima Turističke organizacije trenutno najviše turista boravi u Budvi, oko 48.006 gostiju, od čega je 47.802 iz inostranstva, uglavnom Rusije. To je za 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

U Herceg Novom je međutim o 15 odsto turista više nego lani.

Na Slovenskoj sakupljeno 200 kg plastike i limenki za reciklažu

Kroz projekat čišćenja plaža „Uhvati čist talas“, koji se sprovodi mjesec dana na Slovenskoj plaži i šetalištu, do 25. jula sakupljeno je više od 200 kilograma plastične ambalaže i limenki, koje će biti reciklirane, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja.

Projekat, koji traje do 15. septembra, pokrenula je kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora i Ekološki pokret „Ozon“, zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Opštinom Budva, preduzećem “Komunalno” Budva i Regionalnom deponijom Možura Bar.

Nakon selektivnog razdvajanja otpada i pripreme za reciklažu, otpad će biti transportovan na Regionalnu deponiju Možura, odakle se dalje plasira na tržište sekundarnih sirovina, a od tog novca biće unaprijeđena infrastruktura te deponije za reciklažu.

* 1.596.270 vozila prošlo je kroz Sozinu u prvih sedam mjeseci ove godine, naveli su iz Monteputa. To je, kako su objavili mediji, prihod više od četiri miliona eura

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com