150 VOJNIKA IDE U ANDRIJEVICU - Volim Podgoricu

150 VOJNIKA IDE U ANDRIJEVICU

Elitna jedinica Vojske Crne Gore, koja će brojati 150 pripadnika, biće stacionirana u Andrijevici, potvrdio je za Dan predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović, navodeći da će ta jedinica vojske biti po standardima koje propisuje NATO.

Iz Ministarstva odbrane nijesu odgovorili na pitanja Dana kada će i pod kojim uslovima ova jedinica biti formirana. Prema navodima iz tog resora, to je tematika koja još nije precizno definisana.

Odgovore će dati novi Strategijski pregled odbrane, koji će biti usvojen do kraja godine, kao i određena podzakonska akta, koja su još uvijek u fazi izrade kazali su iz Ministarstva odbrane.

Mašović je za Dan saopštio da je odluku o formiranju stacionarne jedinice VCG, poslije niza konsultacija s lokalnom upravom, donio Savjet za odbranu i bezbjednost.

“Nakon intenzivnih razgovora, a prvenstveno uz pomoć Vlade Crne Gore i ministra Predraga Boškovića, Vrhovni savjet odbrane je donio odluku da se u Andrijevici formira organizaciona jedinica Vojske Crne Gore. Radi se o elitnoj pješadijskoj jedinici čije formiranje mora da zadovolji propisane NATO standarde”, naglasio je Mašović.

Dodao je da su u cilju pronalaženja adekvatnog prostora za stacioniranje te jedinice, predstavnici Vojske Crne Gore prethodnih dana posjetili Andrijevicu. Istakao je da lokacija još nije određena i da postoji više opcija.

“U početku smo mislili da bi rekonstrukcijom stare kasarne u Andrijevici mogli da dobijemo adekvatno mjesto za stacioniranje elitne jedinice o kojoj je riječ. Međutim, ta varijanta je otpala pošto su stručnjaci procijenili da taj prostor ne zadovoljava tražene standarde. Ostalo nam je da u narednom periodu pronađemo odgovarajuću lokaciju, s tim što ona može da bude udaljena od grada i nekoliko kilometara”, naveo je Mašović.

Istakao je da očekuje da će se ubrzo pronaći adekvatno mjesto i da će se odmah nakon toga krenuti sa izgradnjom objekta za prihvat vojnika.

“Jasno je precizirano da se jedinica mora formirati do 2020. godine. Prije toga će se, nakon odabira lokacije, krenuti s izgradnjom neophodnog objekta i svih drugih pratećih sadržaja. Ti radovi bi trebalo da počnu narednih mjeseci”, naglasio je Mašović.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com