Danas je praznik Blage Marije, zaštitnice žena: Vjeruje se da će SVIM ŽENAMA biti uslišena jedna želja ukoliko urade OVU STVAR - Volim Podgoricu

Danas je praznik Blage Marije, zaštitnice žena: Vjeruje se da će SVIM ŽENAMA biti uslišena jedna želja ukoliko urade OVU STVAR

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen Mariji Magdaleni.

Blaga ili Blažena Marija spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovijedi. Nakon Hristovog vaskrsenja, ona je postala propovijednica i umrla mirno, u dubokoj starosti. Narod je slavi kao blaženu i njen dan naziva “blagim”.

Kao i na dane Ognjene Marije i Trnove Petke, na praznik Blage Marije domaćice treba da odmaraju. Narod vjeruje da nije dobro bilo šta raditi u kući ili na polju, da se svetica ne bi uvrijedila.

Sa druge strane, vjeruje da dobre i poštene žene, koje žive ispravnim i bogougodnim životima, uvijek, a naročito na današnji dan, imaju zaštitu ove Blage Marije. Narod vjeruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale svijeću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Blaga Marija je, po narodnom vjerovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika. Zato su i danas moguće vremenske nepogode, grmljavina i grad jer to “brat i sestra razgovaraju”.

1 komentar

  1. It¡¦s really a great and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com