GODIŠNJICA ZLOČINA: Prije 23 godine protjerano je 250.000 Srba, dok je preko 2.000 ubijeno i nestalo - Volim Podgoricu

GODIŠNJICA ZLOČINA: Prije 23 godine protjerano je 250.000 Srba, dok je preko 2.000 ubijeno i nestalo

Na današnji dan navršava se 23. godina od početka vojne akcije Oluja koja je dovela do protjerivanja 250.000 Srba iz Hrvatske.

U akciji koja je počela 4. avgusta prije 21 godinu, oko 130.000 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO-a, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), osvojili su glavni grad nekadašnje RSK Knin 5. avgusta 1995.

U vojno-policijskoj operaciji hrvatskih jedinica “Oluja” izvršeni su sistemski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njihovoj imovini. Za nekoliko dana protjerano je oko 250.000, ubijeno je i nestalo preko 2.000 ljudi,  a hiljade kuća i ostalih objekata je spaljeno, dok i dan danas, veliki broj izbjeglih čeka na povratak u područja iz kojih su prognani

U Hrvatskoj se 5. avgust godinama obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti za akciju Oluja, prošle godine na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, 5. avgust proglašen je Danom žalosti u Srbiji i Republici Srpskoj.

Do akcije Oluja je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a i da su predstavnici bivše RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili prijedlog međunarodne zajednice o mirnom razrješenju, takozvani Plan Z-4.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com