Marković: Tajne večere svještenika i opozicije ne mogu da ugroze Crnu Goru - Volim Podgoricu

Marković: Tajne večere svještenika i opozicije ne mogu da ugroze Crnu Goru

Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore, u kojoj će morati da važe isti principi pravne države i za građanina i za sveštenika. Ne može se biti van domašaja Ustava i zakona samo zato što služite crkvi ili vjerskoj zajednici, a pritom ne poštujete državu i njene institucije. Činjenica je da Srpska pravoslavna crkva (SPC), posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, ima interese u našoj zemlji, a oni su prije svega politički pa vjerski i duhovni, kazao je premijer Duško Marković.

On je istakao da je nadavna izjava patrijarha SPC, Irineja, ipak slijed zvaničnih stavova SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih čelnika o Crnoj Gori.

“Ona polazi od teze o Crnoj Gori kao srpskoj državi u kojoj je, kako oni kažu, crkva starija od države. To onda znači da istu ne treba poštovati i doprinositi joj. Osporena je i u kontinuitetu se osporavaju sve odluke građana o budućnosti Crne Gore. Ne poštuje se ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države. Dakle, netačni su i podli navodi patrijarha Irineja o položaju Srba u našoj zemlji”, rekao je Marković u intervjuu Vikend novinama.

Prema njegovim riječima činjenica je da Srpska pravoslavna crkva posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske ima interese u Crnoj Gori, a oni su, prije svega, politički pa vjerski i duhovni.

“Ne može se više osporavati Crnoj Gori pristup javnim, državnim dobrima, koja koristi Mitropolija crnogorsko-primorska. Kao država smo gradili i pomagali, i nijesmo oduzimali. Pitanje je da li bi bilo danas Hrama u Podgorici da Vlada za taj vrijedni objekat nije opredijelila značajna sredstva. Prema tome, moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije, koji najčešće dolaze poslije tajnih večera sa opozicijom. Dakle, ako je patrijarh htio da nas pokoleba, nije uspio. Zakona će biti”, jasan je premijer.

Između ostalog Marković je u intervjuu Vikend novinama komentarisao i ekonomskakretanja u državi kao i nedavni rebalans budžeta.

“Kroz rebalans smo, između ostalog, obezbijedili i sredstva za kupovinu zemljišta za izgradnju osnovne škole i obdaništa u naselju Siti kvart. Obezbijedili smo sredstva za lokacije za sistem za prečišćavanj e otpadnih voda i industrijskog otpada, kao važan segment infrastrukturnog opremanja glavnog grada. Istakao bih da smo ovim rebalansom obezbijedili nedostajuća sredstva za finansiranje zdravstvenih usluga građana, koje su njihova važna potreba. Dakle, jednom riječju mi smo na terenu realne politike, a ne političke demagogije i marketinga”, naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje kakve su projekcije migracionih kretanja i gdje je Crna Gora na toj mogućoj ruti novog migracionog talasa premijer je kazao da je u globalnom kontekstu, evidentno da se evropski prostor suočava sa sve većim brojem migranata usljed nestabilne političke situacije, ratova, loše ekonomske situacije i klimatskih promjena u zemljama iz kojih dolaze migranti.

(Vikend Novine)

1 komentar

  1. This is some agreeable material. It took me some time to finally find this web page but it was worth the time. I noticed this article was buried in yahoo and not the first spot. This web site has a lot of fine stuff and it doesnt deserve to be burried in the searches like that. By the way I am going to add this web publication to my list of favorites.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com