PODGORICA: U Zagoriču za noć skinuli 35 tegova - Volim Podgoricu

PODGORICA: U Zagoriču za noć skinuli 35 tegova

Na crnogorskim prugama samo u posljednjih sedam dana nestalo je 78 tegova koji zatežu kontaktnu mrežu na koju se voz priključuje, dok je samo zajednu noć na dionici pruge u Zagoriču ukradeno 35 komada, saznaje Pobjeda.

Inženjer u Sektoru za elektrotehničke poslove Željezničke infrastrukture Crne Gore Edin Hasanović potvrdio je da krađa ovih tegova, koji osiguravaju da kontaktna mreža ne bude pokidana, nije rijetka pojava, naglasivši da je tokom ove godine nestalo oko 200 komada.

Prema njegovim riječima, najizraženija je krađa tegova na pruzi Nikšić Podgorica, na kojoj je, od puštanja u rad, ukradeno njih 600, odnosno 15.000 kilograma tegova.

Ranije je saopšteno da je jedan od razloga za višesatno kašnjenje međunarodnog voza 432, koji je u ponedjeljak veče iz Bara umjesto u 19 sati krenuo oko pola sata prije ponoći, upravo krađa tegova, i to na dionici Podgorica-Virpazar.

Kašnjenje u polasku voza sa stanice u Baru bilo je uzrokovano kvarom na vučnom vozilu, odnosno lokomotivi, zbog čega je zamjenu trebalo dovesti iz Podgorice. Drugi problem pojavio se na dionici do Virpazara, na kojoj je bila otkinuta kontaktna mreža, i to zbog ukradenih tegova.

Na pitanje novinara Pobjede, koliko je opasno kada voz prođe dionicom na kojoj su tegovi za zatezanje kontaktne mreže ukradeni, te da li su ugroženi putnici, Hasanović je kategoričan da njihovi životi nijesu ugroženi, i da voz ne može ,,ispasti iz šina”.

Nabavna cijena tega 35 eura

Hasanović objašnjava da je teg težak 25 kilograma, te da je njegova nabavna cijena 35 eura.

“S obzirom na težinu jedna osoba mogla bi da ga ukrade, a i sam proces demontiranja relativno je lak. Tegovi su zakačeni na sajlu koja preko koturača zateže kontaktni provodnik. Odsijecanjem noseće sajle tegovi se oslobađaju. Međutim, na jednom zateznom polju ima 20 komada. Ukoliko bi se jedna osoba bavila krađom, bilo bi joj potrebno dosta vremena da ih sve ukloni, i zbog toga mislimo da u ovim akcijama učestvuje više osoba”, upozorio je Hasanović.

Pobjeda

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com