Uništeno 7,7 tona mesa, u vinu nađeni teški metali - Volim Podgoricu

Uništeno 7,7 tona mesa, u vinu nađeni teški metali 

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove naložili su uništenje 7.793 kilograma živinskog mesa zbog nebezbjednosti, a iz istog razloga uništen je 131 kilogram mesa, sira, piva, sladoleda-proizvoda koji su nađeni na crnogorskom tržištu, piše Dan.

Junski izvještaj Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove pokazuje da su inspektori zabranili uvoz 25 tona brašna zbog roka trajanja, kao i 39.951 kilogram paprika, ananasa, nektarina i grožđa zbog nedozvoljenih količina pesticida u njima. U vinu su nađeni teški metali i nedozvoljeni konzervansi.

Inspektori su tokom junskih kontrola donijeli 13 rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane. Pored živinskog mesa, uništena su i 362 kg meda, 78 litara maslinovog ulja, 195 kg zelene salate i 225 kg blitve.

Od ukupnog broja pregledanih pošiljki hrane iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva bezbjednosti uzeto je 397 uzoraka hrane, a od pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom 25 uzoraka.

Inspektori su donijeli dva rješenja o zabrani uvoza i stavljanju u promet ukupno 36,3 tone hrane. Pošiljke su po zahtjevu uvoznika vraćene isporučiocima.

“U toku juna nije bilo nebezbjednih pošiljki hrane životinjskog porijekla. Granični veterinarski inspektor je uništio i naložio neškodljivo uklanjanje 200 kg sira zbog pokušaja nelegalnog uvoza, odnosno pokušaja unosa van graničnog inspekcijskog mjesta sa organizovanom veterinarskom kontrolom”, konstatovali su inspektori.

Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima kvaliteta proizvoda vraćena je i jedna pošiljka hrane za životinje od 25 tona.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com