Vučić i Irinej razgovarali i o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Vučić i Irinej razgovarali i o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori

– Molim ljude na Kosovu da se ne boje, jer će Srbija dati sve da sačuva mir i bezbjednost, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara “šta će dati”, Vučić je rekao “gotovo sve”.

“Novih “Oluja” neće biti, srpska država ih neće odobriti. Sve činimo, sve ćemo dati za mir, beskompromisno smo orjentisani na mir. Pogrome i slične stvari Srbija nikada neće dozvoliti”, rekao je Vučić, istakavši da su danas na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost donijete “neke odluke, ali one još nijesu za javnost”.

Kako je kazao, takvih odluka će u budućnosti biti više radi popravljanja položaja “vojnika i pripadnika obavještajnih službi, i jačanja vojske, kako bi išli u korak sa svijetom i bili sposobni da odgovorimo izazovima u regionu”.

Govoreći o rješenju “kosovskog čvora”, odnosno o kompromisnom rješenju, Vučić je naveo da ono nije na vidiku, i da nije optimista po tom pitanju.

“Konačno će biti onda kada bude konačno, ne prije toga. O tome ću govoriti ako bude moguće postizanje takvog rješenja. Sada takvog rješenja nema i nijesmo ga dobili. Da li je na vidiku? Mislim da nije. Nijesam optimista”, rekao je Vučić.

Srpski predsjednik je kazao i da se danas navršava tačno 1.930 dana od kako je potpisan Briselski sporazum, po kome jedina obaveza Albanaca uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), nije sprovedena.

Kazao je i da je proteklih dana zabilježeno snažno, “višeslojno agenturno djelovanje, zbog čega je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva”.

“I sad bi trebalo da budemo srećni? Trebalo bi da budemo srećni da se nešto dogodilo, formiranje ZSO, a ne što nas danas nijesu pobili. Prethodnih dana imali smo djelovanje iz raznih centara moći kako se nešto stašno kuva, kako su strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonamjeran, nego težak bolesnik”, kaže on.

Naveo je i da je jasno je uplitanje i svjetskih službi u politički život Srbije, ali i da je “Srbija uspjela u tome da se sačuva svaki život”.

“A onda vas optužuju da se dogovarate sa Prištinom da ubijate Srbe kako biste ostvarili svoje političke ciljeve. Nema tog ljekara koji može da vam pomogne. Svoju zemlju optužujete da je zločinačka i da će da ubija svoje ljude. Gdje se to desilo – nikada i nigdje?!, istakao je Vučić.

Kako je kazao, zato je molio Srbe na Kosovu da ne preduzimaju ništa, i da izdrže još nekoliko dana “da se vidi šta ta mreža radi”.

“Šta je to država Srbija organizovala, šta je to loše uradila, šta su Srbi loše uradili? Osim što bismo mi željeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpkoj državi. I u tome je moj grijeh i grijeh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koju svoju držvanost promijenili u kosovarsku”, istakao je predsjednik Srbije.

Kako je naveo, “u dosovskom sistemu, i nekim drugim organizacijama, ne samo poliltičkim, sve vrijeme su defakto štitili punu kosovsku nezavisnost”.

“Sve vrijeme je štićena nezavisnost i suverenitet teritorije “Republike Kosovo”. Ne Republike Srbije, nego Republike Kosovo”, istakao je on.

Kako je rekao, dovoljno je da se pročita samo šta su sve pričali i radili, i dodao da ne mora više ništa o tome ni da kaže, a da građani sve to jasno vide i razumiju.

Predsjednik je istakao da će se Srbija ponašati odgovorno, da će čuvati mir i stabilnosti, ali da neće dozvoliti da se “sa njom sprda cio svet”.

Nije bilo “ja tebi serdare, ti meni vojvodo”

Govoreći o sastanku sa srpskim patrijarhom Irinejom, Vučić kaže da mu je otvoreno rekao šta misli o Kosovu i svim drugim važnim temama, da je zadovoljan što ga je patrijarh saslušao, kao i da je i on od poglavara SPC čuo sve što misli i on i SPC.

Razgovor je, kaže, bio veoma otvoren i iskren.

“U njemu nije bilo sve “ti meni serdare, ja tebi vojvodo”, ali je bilo iskreno. Ja patrijarha volim i poštujem”, kazao je Vučić.

Kako je naveo, bilo je riječi i o položaju Srba na Kosovu, srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i akciji “Oluja” prije 23 godine, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbiljnih i odgovornih mjera za opstanak srpskog naroda.

Vučić je rekao i da je upoznao patrijarha sa sadržajem razgovora u Briselu.

(Tanjug)

1 komentar

  1. Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring? I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com