Milačić Vučiću poklonio gusle sa ugraviranom porukom - Volim Podgoricu

Milačić Vučiću poklonio gusle sa ugraviranom porukom

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, sa generalnim sekretarom Vladislavom Dajkovićem i portparolom partije Isidorom Krsmanović, sastali su se danas u zgradi Predsjedništva Srbije, sa gospodinom Aleksandrom Vučićem. Tema sastanka je bio položaj srpskog naroda u Crnoj Gori. Sastanku je prisustvovao i ministar Spoljnih poslova, Ivica Dačić, kao i predstavnici nekoliko političkih partija iz Crne Gore i srpskih institucija.

Milačić je u svom govoru istakao: ”Ovo je veoma važan sastanak i odmah na početku želim da kažem par stvari koje se tiču institucija i kadra. Prvo o glavnom problemu: za sve ovo ovdje što pričamo najveći problem su ljudi. Najveći problem u Crnoj Gori, osim vlasti, zbog čega su Srbi u ovakvoj situaciji, jesu profesionalni Srbi.

Više puta sam govorio: nama trebaju novi i neistrošeni ljudi. Manje je bitno da li će Srbi biti u vlasti ili ne, kao što je ovdje neko pomenuo, bitno je kakvi smo i ko predstavlja Srbe danas.

U javnosti, u medijima, u narodu Srbi nisu popularni, nije popularno biti Srbin, tako je kreirana slika. To je zato što nema savremenog pristupa, nema modernog pristupa, nema novih lica, nema nove energije, nema nove kulture politike, nema te nove estetike srpstva, i to se mora konstatovati ukoliko imamo hrabrosti da se pogledamo u ogledalu. Pitanje Srba u Crnoj Gori se mora početi rješavati od nule, i u pogledu institucija i u pogledu kadra.

Što se tiče institucija, želim da pohvalim maticu Srpsku zato što rade sjajan posao, dakle, sa zaista ograničenim sredstvima rade puno. Srpska televizija, odnosno Srpsko nacionalno vijeće, u ograničenim mogućnostima zaista radi dobro i želim da pohvalim gospodina Vuksanovića. Srpska kuća jem druga priča: ona je privatizovana, ona nije kuća svih Srba. Srpska kuća kao nacionalna institucija, mora biti nadpartijska, odnosno mora da bude dom svih Srba, i onih u Pravoj Crnoj Gori, DF-u, ali i Srba u DPS-u. Ako želimo da to bude krovna kuća svih Srba, mora se hitno reorganizovati. Ništa nećemo uraditi ako ovako nastavimo sa Srpskom kućom, stvorićemo temelje samo za jednu partijsku infrastrukturu.

Što se tiče kadra, sa druge strane, treba da uključimo mlade ljude, nove ljude. Trudimo se da svojim primjerom pokažemo kako treba. Proces za smjenu generacija je otvoren i to je proces koji je suštinski važan u Crnoj Gori.

Treba da radimo mnogo, da na terenu radimo još više, a sve ovo govorim kao predstavnik političke partije koja još nije parlamentarna, a sasvim sam siguran da će biti jer bespoštedno radimo, ali i jer osluškujemo puls terena, odnosno javnog mnjenja.

Srbi nisu ni manjinski narod u Crnoj Gori, nikad ne treba da budu, dok je svijeta i vijeka, ali mi danas nismo ni konstitutivan narod, i nećemo postići ništa time što ćemo reći da smo konstitutivni narod, zato što dugoročno je to teško postići. Moramo da osmislimo koncept koji će realno, odnosno na terenu pomoći Srbima. Jedan od načina za razmišljanje je da kroz set zakona ili jedan zakon – krovni zakon uvedemo određene mjere. Nama su više potrebne škole i gimnazije nego bilo šta drugo. Jer naša djeca, pa i moje dijete, sjutra idu na identitetsko klanje u tim obrazovnim institucijama.

Takođe, najvažnija stvar jeste da zadržimo dobre međusobne odnose, do čega će doći tek kad pustimo mlade ljude napokon u svim ovim partijama, da ljudi, Srbi u Crnoj Gori vide da ima dovoljno odgovornosti da se neki novi ljudi uključe u ovu priču.

Prava Crna Gora će programski zastupati stavove bratskih odnosa sa Srbijom i Rusijom, a prijateljskih sa svima ostalima, bez neprijatelja, politiku modernizovanog patriotizma, savremenu politiku, bez neprijatelja, razgovaraćemo sa svakim, ali znaćemo naravno ko su nam braća.” Zaključio je Milačić u razgovoru sa predsjednikom Srbije.

Predsjednik Prave je na kraju sastanka predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, uručio tradicionalne crnogorske gusle sa motivom Manastira Ostrog, sa ugraviranom porukom: ”Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću od Marka Milačića iz bratske Crne Gore”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com