SRBIJA PODIGLA BORBENU GOTOVOST: Vojska u pripravnosti zbog Kosova - Volim Podgoricu

SRBIJA PODIGLA BORBENU GOTOVOST: Vojska u pripravnosti zbog Kosova

Vojska Srbije preventivno je podigla borbenu gotovost na cijeloj teritoriji zbog tenzija na Kosovu i Metohiji. Službe pojačale aktivnosti da bi spriječile djelovanje agenata koji šire lažne vijesti o KiM

Vojka Srbije preventivno je podigla borbenu gotovost na cijeloj teritoriji zbog tenzija na Kosovu i Metohiji, a bezbjednosne službe pojačale su svoje aktivnosti kako bi se preduprijedili planovi vlasti u Prištini da izazove nemire u južnoj pokrajini, ali i djelovanje pojedinih krugova u zemlji koji lažnim vijestima unose nemir među srpsko stanovništvo sjeverno i južno od Ibra – saznaju “Novosti”.

Dobro obaviješteni izvori prenose da državni vrh istovremeno razmatra mjere koje će preduzeti zbog kršenja Briselskog sporazuma i petogodišnjeg odbijanja Albanaca da ispune obavezu – formiraju Zajednicu srpskih opština.

Ovo je, u najkraćem, siže jučerašnjih skoro dvočasovnih konsultacija na Andrićevom vencu, tokom zasijedanja Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a koje je izazvano novim previranjima na Kim i obaveštajnim podacima da Albanci planiraju praktično da odsjeku sjever pokrajine od centralne Srbije zbog lažnih najava da će naš narod jednostrano proglasiti ZSO.

Sastanku u zgradi Predsjedništva prethodio je i munjeviti desant snaga Kfora na hidroelektranu “Gazivode”, čime su dodatno raspirene spekulacije da je to zapravo uvod u preuzimanje ovog strateškog objekta od strane prištinskih vlasti.

– Na sjednici Savjeta donijeto je više mjera i odluka koje se odnose na Vladu Srbije, pripadnike Vojske i drugih snaga bezbjednosti kako bi se pojačala gotovost i zemlja bila spremna na sve izazove – kazao je predsjednik Aleksandar Vučić posle sednice.

On je ocijenio da “Srbija treba da bude dovoljno sposobna da kao vojno neutralna zemlja može da obezbijedi mir našoj djeci”.

– Sve ćemo dati da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cijenu. Moj odgovor svima koji misle da napadaju i vrše pogrom nad srpskim narodom jeste da novih “oluja” neće biti i srpska država ih neće dozvoliti.

Predsjednik je odbacio navode da su Priština i Beograd u dogovoru željeli da izazovu incidente i kazao da su se proteklih deset dana različite svjetske službe uplitale u politički i medijski život.

– Prethodnih dana imali smo djelovanje iz raznih centara moći i priče kako se nešto strašno kuva, kako strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju.. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonamjeran, nego težak bolesnik. Zato sam molio Srbe na KiM da ne preduzimaju ništa, da izdrže još nekoliko dana da se vidi šta ta mreža radi. Jer sve ovo dovelo je do toga da moramo da odgovaramo na tračeve, a ne pričamo o tome da Priština nije sprovela jedinu obavezu – formiranje ZSO.

Šef države je kazao i da će naša država tim povodom preuzeti određene mjere, odnosno reagovati povodom činjenice da Priština ne poštuje Briselski sporazum.

– Veoma je ozbiljno pitanje zašto Beograd ispunjava bilo šta iz Briselskog saporazuma, kad Priština neće ništa. Mi ispunjavamo ono što potpišemo, jer smo ozbiljan partner. Ali, nije u pitanju to što oni ne ispunjavaju, već što im neko dozvoljava da se tako ponašaju. Licemjerno je da međunarodna zajednica poziva obje strane da se ponašaju u skladu sa dogovorenim jer te dvije strane imaju svoje ime i prezime.

Predsjednik je ponovio i da je Beograd opredijeljen za to da se za Kosovo i Metohiju nađe kompromisno rješenje, te da je sve obaveze ispunio, a druga strana gotovo ništa.

Imajući sve ovo u vidu, šef države je priznao da kompromisno rješenje za Kosovo nije na vidiku i da nije optimista po tom pitanju. On je podvukao i da sprovođenju Sporazuma o energetici mora da prethodi uspostavljanje ZSO, jer ona treba da osnuje kompanije koje bi se bavile elektrosnadbijevanjem.

– Izgleda da je moj grijeh, ali i grijeh srpske države u tome što, za razliku od drugih, želi da svi na KiM ne budu po nacionalnosti Kosovari, već da Srbi budu Srbi i da pripadaju srpskoj državi koliko je to moguće. Pridike za to nam drže oni koji su svoju nacionalnost promijenili i koji su već Kosovari.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkrio je posle sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost da su bezbjednosne službe dobile zadatke da spriječe “agenturno djelovanje” pojedinih političara i sveštenika:

– Pojedini političari i vjerski velikodostojnici iz Srbije optuživali su svoju zemlju da planira zločine prema svom narodu i za nekakve scenarije dogovorenih sukoba i na taj način doveli Srbiju u situaciju da umjesto o neispunjavanju dogovora o ZSO govori o bezbjednosti Srba na Kosovu.

TAČI: UZDRŽITE SE OD PROVOKACIJA

PREDSJEDNIK lažne države Kosovo Hašim Tači pozvao je juče sve građane da se uzdrže od bilo kakvih provokacija i da održe smirenost, te poručio da je Priština posvećena “finalizovanju rada na izradi nacrta statuta ZSO”.

U saopštenju, Tači kaže da je Kosovo posvećeno postizanju “pravno obavezujućeg, istorijskog sporazuma, u okviru poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa” između Beograda i Prištine.

KFOR DA RADI SVOJ POSAO

Vučić je izjavio je i da se nada da će Kfor da radi svoj posao na KiM, uz podsjećanje da to nije bio slučaj 26. marta kada je u Kosovskoj Mitrovici napadnut Marko Đurić.

– Na to nisu reagovali ni neki domaći političari, niti neki crkveni velikodostojnici.

MITROVČANI SPOKOJNI

Političke tenzije i višednevno prebacivanje trupa Kfora sa juga na sjever nisu uznemirili stanovnike Kosovske Mitrovice. Za njih je juče bio uobičajeni pijačni dan. Vrijeme je godišnjih odmora pa je na ulicama bilo manje ljudi, ali ništa nije ukazivalo na to da su se uplašili, ili da su u panici posle spekulacija da bi Albanci mogli da na silu zauzmu “Gazivode”.

-Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji, i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC”, kazao je Vučić po izlasku iz Patrijaršije, gde se, odmah posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, sastao sa Njegovom svetošću.

– Govorili smo o nacionalnim i državnim pitanjima. Zadovoljan sam što me je saslušao. Pričali smo o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i posljedicama zločina i ubijanja i protjerivanja u akciji “Oluja”, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbiljnih i odgovornih mjera za opstanak srpskog naroda – kazao je Vučić, navodeći i da je prvog po časti u SPC upoznao i sa sadržinom razgovora u Briselu

novosti.rs

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com