PODGORICA: Rektor vlasnik nelegalnog stana - Volim Podgoricu

PODGORICA: Rektor vlasnik nelegalnog stana

Rektor vlasnik nelegalnog stanaPrema novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine, pošto je usvojen u Skupštini Crne Gore, mogu se legalizovati objekti koji su sagrađeni bez građevinske dozvole. Nije poznato da li je Nikolić tražio da legalizuje stan i garažu jer juče nije odgovarao na pozive redakcije „Dana“

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić vlasnik je nelegalnog stana, od 109 kvadrata i garaže od 12 m2 u Podgorici, pokazuju katastarski podaci.

Radi se o nekretninama koje se nalaze u takozvanoj Profesorskoj zgradi, koja se nalazi preko puta kompleksa „The Capital Plaza” (TCP), ranije poznatog kao „Atlas kapital centar“.

U podacima Uprave za nekretnine može se vidjeti – teret „nema dozvolu“. Stan i garaža stečeni su kupovinom. Interesantno je da se radi o zgradi, na ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu Crne Gore, na koju je kao nosilac prava upisan Univerzitet Crne Gore. I drugi stanovi u tom dijelu zgrade imaju teret „nema dozvolu“.

Građenje bez građevinske dozvole je krivično djelo. Prema Krivičnom zakoniku, odgovorni rizikuju kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine, pošto je usvojen u Skupštini Crne Gore, mogu se legalizovati objekti koji su sagrađeni bez građevinske dozvole.

Nije poznato da li je Nikolić tražio da legalizuje stan i garažu, jer on juče nije odgovarao na pozive redakcije „Dana“.

Danilo Nikolić je za rektora Univerziteta Crne Gore izabran krajem novembra prošle godine. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) može se vidjeti Nikolićev imovinski karton iz marta ove godine. Prijavio je da je do septembra 2017. godine kao dekan primao platu od 751 euro. Nakon septembra plata se povećala na 809 eura. Tokom prošle godine Nikolić je imao dodatke na platu. Do septembra iste godine oni su se kretali mjesečno oko 580, a poslije septembra oko 743 eura.
Rektor je prijavio i da je tokom 2017. godine imao specijalne dodatke za funkciju člana Senata Univerziteta Crne Gore i vladinog Savjeta za visoko obrazovanje. Radi se o iznosu od po 130 i 180 eura mjesečno.

To, međutim, nijesu svi prihodi koje je Nikolić ostvarivao tokom prošle godine. Od autorskih prava u vezi s ekspertizama, vještačenjima i projektima tvrdi da je mjesečno zarađivao 575 eura. Od autorskih prava u vezi s obukama i predavanjima primio je tokom prošle godine ukupno 5.709 eura.

Rektor se vodi i kao vlasnik velike nepokretne imovine. Nasleđem je stekao oko 18.000 kvadrata zemljišta. Vodi se i kao vlasnik četvrtine šume od oko 20.000 m2. Na svoje ime posjeduje još kuću od 104 m2, ali i nelegalni stan i garažu u „Profesorskoj zgradi”. Od nepokretne imovine Danilo Nikolić ima vozilo „tojota rav 4“, proizveden 2011. godine.

Prijavio je i ušteđevinu na računima banaka oko 70.000 eura, ali i akcije u devet crnogorskih privrednih subjekata. Radi se o Prvoj banci, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića, firmi Crnagoraput, Montekargu, Daido metalu, Željezničkoj infrastrukturi…

Nikolić je tokom 2016. godine uštedio preko 25.000 eura, može se vidjeti na sajtu ASK.
Prijavio je da je na Fakultetu za pomorstvo tokom iste godine zaradio 15.661 euro (plata, dodatak i norma uvećana za 50 odsto). Po osnovu članstva u Senatu Univerziteta, Nikolić je prihodovao 2016. godine 1.541 euro, dok je dodatnih 500 ostvario kao član Savjeta za visoko obrazovanje. U njegovom imovinskom izvještaju za 2016. upisano je da je preko projekata, vještačenja i ekspertiza došao do 10.557 eura, dok je od obuka i stručnih predavanja dodatno prihodovao 16.277 eura. Nikolić je kreditno zadužen 50.000 eura od 2013. godine. Rata za kredit mu je 205 eura.
Vl.O.

Ne daje na uvid račune

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije može se vidjeti da rektor Nikolić nije dao saglasnost službenicima te državne institucije da pristupe podacima na njegovim računima u bankarskim i drugim finansijskim institucijama.

DAN

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com