Milačić pred Vučićem optužio DF, traži udio u Srpskoj kući - Volim Podgoricu

Milačić pred Vučićem optužio DF, traži udio u Srpskoj kući

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić optužio je, na sastanku kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Demokratski front da je privatizovao Srpsku kuću, nacionalnu instituciju Srba, navodeći da je potrebna njena hitna reorganizacija. Milačić je na sastanku i saopštio da problem Srba u Crnoj Gori nije samo crnogorska vlast, već, kako je kazao, profesionalni Srbi koji su ih do sada predstavljali, piše Pobjeda.

“Što se tiče institucija, želim da pohvalim Maticu srpsku zato što rade sjajan posao, sa zaista ograničenim sredstvima rade puno. Srpska televizija, odnosno Srpsko nacionalno vijeće, u ograničenim mogućnostima zaista radi dobro i želim da pohvalim gospodina Vuksanovića. Srpska kuća je druga priča: ona je privatizovana, ona nije kuća svih Srba. Srpska kuća, kao nacionalna institucija, mora biti nadpartijska, odnosno mora da bude dom svih Srba, i onih u Pravoj Crnoj Gori, DF-u, ali i Srba u DPS-u. Ako želimo da to bude krovna kuća svih Srba, mora se hitno reorganizovati”, rekao je Milačić u svom govoru na sastanku kod Vučića.

Prema saznanjima Pobjede, u Demokratskom frontu su Milačićev stav da se “reorganizuje” Srpska kuća shvatili kao zahtjev da i Prava Crna Gora ima udjela u vlasničkoj strukturi, budući da se ona sada nalazi pod direktnom kontrolom Mandićeve Nove srpske demokratije.

Za prostor u kome se nalazi Srpska kuća Vlada Srbije je isplatila 3,4 miliona eura nikšićkom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću. Sada je taj objekat u vlasništvu preduzeća čiji osnivači su 27 srpskih intelektualaca.

Izvori Pobjede ukazuju na činjenicu da je od 27 osnivača Srpske kuće, njih deset direktno na visokim funkcijama u Novoj. Emilo Labudović i Slaven Radunović su potpredsjednici Nove, Milutin Đukanović predsjednik Izvršnog odbora, Budimir Aleksić predsjednik Političkog savjeta, a članovi GO i funkcioneri su Bećir Vuković, Milorad Kadić, Pero Radonjić, Nataša Jevrić, Željko Komnenović i Goran Kiković. To faktički znači da visoki funkcioneri Nove raspolažu udjelom od čak 1,26 milio na eura.

Kada se ukupan iznos za Srpsku kuću prenese na osnivački ulog, dolazi se do zaključka da jedan osnivač posjeduje ulog u vrijednosti od 126.000 eura.

Osim Milačića, nezadovoljni vlasničkom strukturom Srpske kuče ranije su bili i u DNP-u Milana Kneževića, budući da se među osnivačima nalazi samo jedan član DNP-a Vladislav Bojović.

Milačić je na sastanku kazao da “za sve ovo ovdje što pričamo, najveći problem su ljudi”.

“Najveći problem u Crnoj Gori, osim vlasti, zbog čega su Srbi u ovakvoj situaciji, jesu profesionalni Srbi. Više puta sam govorio: nama trebaju novi i neistrošeni ljudi. Manje je bitno da li će Srbi biti u vlasti ili ne, kao što je ovdje neko pomenuo, bitno je kakvi smo i ko predstavlja Srbe danas”, rekao je Milačić

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com