Sjetili se proslave Podgoričke skupštine zbog dizanja tenzija - Volim Podgoricu

Sjetili se proslave Podgoričke skupštine zbog dizanja tenzija

Najavom zabrane obilježavanja stogodišnjice Podgoričke skupštine, Demokratska partija socijalista (DPS) nastavlja sa politikom podjela i dizanja tenzija u Crnoj Gori, smatraju u opoziciji i civilnom sektoru. Nakon što su iz Srpskog nacionalnog savjeta i srpskih partija najavili da će proslaviti vijek od Podgoričke skupštine, iz DPS-a su najavili da će inicirati izmjene Zakona o manjinskim pravima i slobodama, u dijelu koji se odnosi na finansiranje rada nacionalnih savjeta.

Izvršni direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da vlast nastavlja sa podizanjem tenzija u nedostatku ideja koje treba da okupe i homogenizuju građane.

“Dok klijentelistički interesi ne mogu da zadovolje potrebe, jedini preostali izbor je kontrolisano podizanje etničkih tenzija, provjerene metode već par decenija. Izazivajući etničke i vjerske sukobe, DPS će se predstaviti kao zaštitnik manjina i profesionalnih Crnogoraca”, smatra Raonić i ističe da je odluka vladajuće partije neočekivana. “Poznato je da je DPS partija koja je dugo opstala na vlasti upravo zbog pravovremenih promjena ideologija. Naruku će joj naravno ići političari koji se zadovoljavaju aktuelnim pozicijama u opoziciji, navodno zastupajući interese svoje etničke zajednice”.

Predstavnici srpskih organizacija i partija su na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najavili svečanu akademiju povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, na kojoj je odlučeno da se Crna Gora ujedini sa Srbijom i zbaci sa vlasti dinastiju Petrović. Pozivajući se na neimenovane državne zvaničnike, provladini mediji su objavili da će proslava biti zabranjena, dok je ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao da ona “nije orijentacija zvanične Crne Gore i da je nastavak aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podjela”. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković osudio je najavu proslave, navodeći da je to pitanje za nadležne državne organe. Na pitanje novinara da li će zabraniti organizovanje proslave on je rekao da postoji okvir nadležnosti u kojoj mora da se kreće i da ne može bilo šta da odobrava ili zabranjuje.

“To je pitanje za nadležne državne organe. Svi koji su upoznati sa mojim političkim stavovima i vrijednosnim sudovima znaju šta mislim o takvim i sličnim inicijativama”, kazao je Vuković novinarima tokom obilaska SC “Morača”.

DPS je stranka koja neprestano proizvodi konflikte i traži unutrašnje i spoljne neprijatelje. Sad treba Srbe proglasiti unutrašnjim neprijateljima i krivcima što nema industrije, što je ekonomija loša a sezona propala”, smatra Aleksić 

Obilježavanje godišnjice Podgoričke skupštine svakog decembra organizuje Srpski nacionalni savjet, koji predvodi Momčilo Vuksanović, kroz svečane akademije i okrugle stolove. Na prošlogodišnjoj svečanoj akademiji, između ostalih, prisustvovao je i bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina za zločine u Bosni i Hercegovini. Podsjećajući da do sada niko nije problematizovao proslave godišnjice, poslanik Nove srpske demokratije (Nova) Budimir Aleksić smatra da vlast to pitanje sada koristi za podizanje tenzija.

“Žele da stvore konfliktni potencijal, jer oni u konfliktima profitiraju. DPS je stranka koja neprestano proizvodi konflikte i traži unutrašnje i spoljne neprijatelje. Sad treba Srbe proglasiti unutrašnjim neprijateljima i krivcima što nema industrije, što je ekonomija loša a sezona propala. Zabrana i represija su ovdje konstante 30 godina, a sada su se sjetili da zabranjuju datume iz istorije koje su nekada sami slavili”, smatra Aleksić.

SDP: Nema proslava aneksije

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) tvrde da je nazadna i istorijski poražena želja pojedinih konstituenata Demokratskog fronta za veličanjem nestanka Crne Gore.
“Kada u tome nije uspio DPS devedesetih, čiji je predsjednik Milo Đukanović tada govorio da je Podgorička skupština “važan datum u našoj istoriji jer je tada konačno realizovana vjekovna želja južnoslovenskih naroda za formiranjem zajedničke države”, sigurno danas neće uspjeti naličje njegove politike. Zakonom o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, koji je inicirao SDP, propisano je da je 1918. Crna Gora nasilno anektirana. Ne postoji država koja bi dozvolila proslavu sopstvene nasilne aneksije, pa makar se na njenom čelu nalazio političar koji je nasilnu aneksiju sopstvene države veličao”, navode u SDP-u.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com