Mihailo: Ja sam bi predavač u manastiru ,,Ostrog, a Irinej ekonom - Volim Podgoricu

Mihailo: Ja sam bi predavač u manastiru ,,Ostrog, a Irinej ekonom

Srpska crkva je dobro organizovano preduzeće koje se bavi finansijskim, i uopšte privrednim poslovima. To kaže mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo koji priča da je zajedno sa srpskim patrijahom Irinejem sedamdesetih godina prošlog vijeka bio svjedok da se na tri velika crkvena praznika znalo sakupiti oko 90 miliona ondašnjih dinara. Danas je taj cifra, kaže, daleko veća.

“Da je tako svjedočili smo obojica sedamdesetih godina prošloga vijeka; ja kao predavač u monaškoj školi u manastiru “Ostrog” a Irinej kao njen ekonom. Tih godina, na tri velika crkvena praznika, znalo se sakupiti oko 90 miliona ondašnjih dinara. Svaki mjesec, po sedmina nas, među kojima je bio i današnji srpski patrijarh, brojalo je novac po nedjelju dana. A svakih sedam dana, iz Gornjega u Donji manastir, na konja je snošen novac u dvije vreće, nogama utrpavan u njih, a metalni sipan u treću, koja je stavljana u antrešelj od samara. O uplatama iz inostranstva i dragocjenostima prilaganim manastiru da i ne govorim”, priča mitropolit Mihailo.

Tako je, dodaje, i danas, samo je novca i dragocjenosti nabrojeno više.

“Njime se finasira cijela Srpska crkva u zemlji i vani, i još pretekne. Zato Beogradska pratirjaršija bez riječi oprašta napad na cijelo jevanđelje i svih deset božjih zapovijesti, samo ne napad na prihode iz manastira “Ostrog.”, ističe mitropolit Mihailo.

Prema njegovom mišljenju, nije moralno da jedna prebogata crkva, kakva je Srpska, i to zahvaljujući crnogorskim manastirima, i vlastima koje to dozvoljavaju, siromašnome narodu popuje o brizi za njegovo dobro, a istovremeno se vladike i popovi voze u preskupim limuzinama i grade zgrade, hotele i turističke komplekse.

“Tome se novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti mora stati na kraj. A patrijarh treba da se zalaže za poredak koji je božji prst ispisao na Mojsijevim tablicama u deset prostih rečenica, u kojima su sadržane deset božjih zapovijesti. Jer je ovakvim izjavama prešao granice svoga poziva”, zaključuje Mihailo.

CdM

2 komentara

  1. A vidji ovog raspopa. Pu pu pu, Sotona progovara kroz njegova usta!!! Hoces Srpske Crkve??? Pa sto ces Raspope da cinis sto je u svakoj Crkvi na Teritoriji Crne Gore bar jedna freska Svetog Save ili nekog iz Dinastije Nemanjic? Da nije te freske stare i vise od 700 godina crtao Kralj Aleksandar? Ili ktitori, tj ljudi koji su ih podigli? A oni su jasno rekli i porucili ko su i sto su i cije su Crkve Crnogorske. Srbi i Srpske, samo to govori Istorija!!!

    1. Ne prdi nesoju,od kad je srpska crkva dosla u Cg? Po tebi od pocetka a…do 1918 od kad ste nas okupirali,ninu posjetu niste dosli al ste vidjeli interes sto od crkvene imovine sto od drzavne..ma ga necete jos dugo izrode prodani,pljujes po svojoj drzavi smradu..pu pu

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com