U Hitnoj dnevno pregledaju 240 pacijenata - Volim Podgoricu

U Hitnoj dnevno pregledaju 240 pacijenata

Tropske temperature posljednjih dana u Podgorici nisu povećale broj pacijenata u podgoričkom Domu zdrvalja i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Bez obzira na vrijeme i visoke temperature, broj pacijenata koji traže ljekarsku pomoć je standardan i, za sada, kažu sagovornici Dnevnih novina, nije povezan sa akutnim problemima koji prate ljeto.

Naime, zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore svakog dana imaju pune ruke posla bez obzira na vremenske prilike, a ovih dana, kazao je Dnevnim novinama direktor Zavoda dr Saša Stefanović, nemaju povećan broj pacijenata.

“Kod nas je unazad osam godina isto. Oko 240 pregleda u ambulanti za 24 sata i 60 kućnih posjeta i tako je svaki dan. Nema veze da li su vrućine ili neka epidemija. I kad je najljepše mi smo puni. Tako je i ovih dana. Nema povećanog broja pacijenata. Po neki pacijent požali se na glavobolju, neko na visok pritisak, neko vrtoglavicu, nekog boli u grudima, nekoga stomak, astmatičar otežano diše … Sve standardno”, kazao je Stefanović.

Slično je, prema riječima dr Bojana Bekana, i u ambulantama podgoričkog Doma zdravlja.

“Nema gužvi i ničeg specijalnog vezano za vrijeme. U ovo doba godine očekujemo prolive i stomačne tegobe, ali su oni za sad ispod granice očekivanja. Povremeno se neki pacijent požali na alergije. Što se tiče akutnih stvari koje ljeto prati dobro je, što se tiče pacijenata sa hroničnim tegobama njih, kao i uvijek, imamo napretek, iako niko ovakvim stanjem stvari nije ugrožen. Oni treba redovno da uzimaju terapiju, unose dovoljno tečnosti, izbjegavaju najjače sunce, borave u zatvorenom, zamračenom i rashlađenom prostoru koliko je moguće”, kazao je Bekan.

I građanima, ljekari savjetuju, da izbjegavaju najjače sunce, ne izlažu se direktnim sunčevim zracima i ne izlaze napolje od 11 do 17 sati.

“Ako se izlažu, onda treba da uzimaju zaštitnu kremu sa najvećim zaštitnim faktorom od UV zraka jer je ovih dana UV faktor preko devet, i da se zaštite. Djecu obavezno treba da mažu kremom poslije svakog izlaska iz vode, kad se osuše. Treba da nose pamučnu odjeću svjetlijih boja sa što dužim rukavima i nogavicama kako bi pokrili što veći dio tijela, kvalitetne naočare za sunce, šešire sa velikim obodom”, kazao je dr Stefanović.

Podsjeća da treba obratiti pažnju i na ishranu.

“Ne treba jesti masnu, ljutu i začinjenu hranu i piti alkohol i gazirana pića. Treba piti samo prirodnu vodu i sokove. Takođe, treba povesti računa o rokovima upotrebe namirnica koje kupuju, a posebnu pažnju obratiti na boju i miris namirnica naročito mesa”, istakao je dr Stefanović.

Dnevne novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com