Brod na kojem je nađeno 20 tona hašiša bio mjesecima u Zelenici - Volim Podgoricu

Brod na kojem je nađeno 20 tona hašiša bio mjesecima u Zelenici

Brod „Remus”, na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša u Italiji i tom prilikom uhapšeno 11 Crnogoraca – članova posade, do prije tridesetak dana nalazio se u Luci Zelenika kod Herceg Novog, potvrđeno je „Vijestima“ iz više izvora bliskih pomorskim nadležnim organima.

„Remus“ (IMO broj 8822428), presretnut je 30. jula u međunarodnim vodama centralnog Mediterana, južno od Italije. Agenti italijanske policije i Gvardije di finanza, pretresom broda su na njemu našli sakriveno 20 tona hašiša, čija se vrijednost na ilegalnom tržištu narkotika procjenuje na više od 65 miliona eura.

„Remus“ je zaplijenjen u Luci Palermo na Siciliji, a njegova posada je uhapšena. Ovu akciju kojom je koordinirala američka agencija za borbu protiv krujumčarenja droge DEA, zajedno su sprovele policije Italije i Crne Gore.

Prije nego što je zaplijenjen u Italiji, „Remus“ se više mjeseci nalazio u Luci Zelenika gdje ga je njegov vlasnik – jedna brodarska kompanija iz Italije, dovela i stavila u takozvanu “raspremu” (van upotrebe), jer brod nije imao posla. Na njemu je bilo identifikovano i više tehničkih i administrativnih nedostataka zbog kojih su 21 godinu starom brodu, koji plovi pod zastavom Paname, bili privremeno oduzeti ili suspendovani sertifikati o tehničkoj ispravnosti. „Remus“ je u Luci Zelenika proveo oko pola godine čekajući na “zaposlenje”, odnosno otklanjajući uočene nedostatka, kako bi od nadležnog klasifikacionog društva dobio validne sertifikate. Prema nezvaničnim informacijama, na „Remusu“ je za to vrijeme bio takozvani “sceleton crew”, odnosno minimalan broj članova posade predviđen za održavanje potrebnog nivoa sigurnosti plovila u “raspremi”. Navodno, zapovjednik broda je za to vrijeme bio državljanin Crne Gore iz Ulcinja.

„Remus“ je nedavno, popunivši posadu do punog broja i ukrcavši neki teret, isplovio iz Luke Zelenika. Po podacima sa njegovog AIS transpondera (uređaj koji daje podatke o kretanju broda), ovaj 47 metara dugi brod za seizmička istraživanja i za opsluživanje naftnih platformi, od 710 bruto tona, 27. jula je isplovio iz španske Luke Las Palmas za Palermo u koji je trebalo da stigne 2. avgusta, ali je prije toga na njega upala policija i pronašla drogu pa je brod zaplijenjen, a posada uhapšena.

Međunarodnu akciju je navodno inicirala crnogorska policija, a akcijom je koordinirala Američka agencija za borbu protiv droge – DEA. Kako piše italijanski list “Republika” u akciji su uhapšeni Marko Borozan, Uglješa Kovačević, Vladimir Živković, Srđan Matijević, Stanko Tomičić, Ljubomir Bakočević, Milan Kovačević, Dragoljub Mrgudović, Vladimir Lipovina, Božidar Barović i Velimir Latković.

Crnogorski policijski zvaničnici prije nekoliko dana kada se govorilo da je na „Remusu“ nađeno dvije, a ne 20 tona hašiša, saopštili su da se brod nakon isplovljenja iz Luke Zelenike, uputio u Maroko gdje je navodno ukrcao drogu namijenjenu za zapadnoevropsko tržište, na koju bi ona došla preko Malte. AIS podaci sa „Remusa“ sa specijalizovanih sajtova pokazuju, ipak, drugačiju rutu kretanja broda, ali nije isključeno da je „Remus“, ipak, boravio u marokanskim vodama, te da je manipulisano sa njegovim automatskim identifikacionim transponderom kako bi se prikrilo pravo kretanje broda.

Ministarstvo ćuti o razlozima boravka “Remusa” u Luci Zelenika 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, koji su nadležni za Lučku kapetaniju Kotor – (Ispostava Zelenika), juče do zaključenja broja nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tome koji su bili razlozi neuobičajeno dugog boravka „Remusa“ u crnogorskoj luci. Iz tog resora, na čijem čelu je Osman Nurković, nijesu odgovorili niti kada je tačno brod isplovio iz Luke Zelenika, šta je prijavio da će mu biti naredna luka u koju će uploviti ili šta je pisalo u “crew listi” i takozvanom “cargo manifestu”, odnosno ko su članovi posade i sa kojim je teretom „Remus“ krenuo iz Luke Zelenika. Prema podacima sa specijalizovanih sajtova, vlasnik „Remusa“ je kompanija „Elizabete Venture Ltd“, registrovana u Hong Kongu, a na čijem je čelu jedan italijanski preduzetnik.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com