KAKO DO PENZIJE? Izmjena zakona ili štrajk - Volim Podgoricu

KAKO DO PENZIJE? Izmjena zakona ili štrajk

Ukoliko državni organi ne prihvate zahtjeve sindikata u vezi sa izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Sindikat javne uprave i pravosuđa će organizovati generalni štrajk. To je saopšteno na konferenciji za medije na kojoj su predstavnici Sindikata ZIKS-a i Strukovnog sindikata vatrogasaca najavili protest i šetnju u Podgorici za 21. avgust.

Na konferenciji se moglo čuti da se planiranim izmjenama zakona nipodaštava benificirani radni staž zaposlenih u službama bezbjednosti i zaštite, te da mnogi građani neće stići da skoriste pravo na penziju.

Planirane izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju su katastrofalne, tvrde predstavnici sindikata ZIKS-a i vatrogasaca.

“Da se radi do 65 godina starosti i 40 godina staža, uslovno oboje. Dakle, oba uslova da se usvoje, ako hoće neko sjutra u penziju”, kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević.

“Da li će naše službe da zaštite građane i im služe u poznim godinama? Da li će ove službe biti efikasne sa kadrom koji je star i bolestan?”, pitao je predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a.

Ovo su samo neka od mnoštva pitanja koja otvaraju izmjene pomenutog zakona. Na konferenciji za medije je konstatovano da se izmjenama obesmišljava benificirani radni staž.

“Iako napunite 40 godina staža nećete moći u penziju. To produžava radni vijek velikom broju zaposlenih u službama vojske, policije, zavoda i službama zaštite”, kazao je predsjednik Sindikalne organizaciej ZIKS-a, Predrag Spasojević.

Spasojević smatra da svaki četvrti građanin neće dočekati potrebne godine za odlazak u penziju ukoliko se usvoji nacrt zakona koji je, podsjetimo, već prošao radne grupe.

Zbog svega toga, odlučili su se za protest 21. avgusta u Podgorici.

“Nadam se da će ovaj protest pomoći nam da riješimo ove probleme”, kazao je Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca, Ratko Pejović.

No, ako do početka septembra ne bude odgovora na njihove zahtjeve, slijedi generalni štrajk.

“Ako ne dođe do nekih pomaka u socijalnom dijalogu da ćemo mi kao sindikat u upravi i pravosuđa organizovati generalni štrajk u državi, pa makar to bio prvi polučasovni ali ćemo ići u organizaciju toga. Definitivno, nažalost, naš poslodavac je država a ona nas ne čuje i ne vidi dok se ne podignemo i ne uspravimo”, kazao je predsjedni Sindikalne odganizacije ZIKS-a, Predrag Spasojević.

Sindikalci očekuju da će im se 21. avgusta pridružiti zaposleni iz svih bezbjednosnih službi, te da će ubrzo nakon protesta sjesti za sto sa nadležnima kako bi što prije došlo do promjena u nacrtu zakona.

rtcg/Nemanja Živaljević, TVCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com