Ratkovićeve večeri poezije 3. i 4. septembra - Volim Podgoricu

Ratkovićeve večeri poezije 3. i 4. septembra

kovićeve večeri biće održane 3. i 4. septembra u Bijelom Polju, a prema najavama direktora manifestacije Kemala Musića prikazaće najznačajniju pjesničku scenu crnogorske i internacionalne umjetnosti.

„Vodeći se strategijom razvoja kulture Crne Gore u težnji ka proširivanju djelovanja RVP–a tokom festivala predstaviće se najznačajniji pjesnici iz regiona, Evrope i svijeta. Glavni programi manifestacije biće, uz dodjelu nagrade ‘Risto Ratković’, predstavljanje knjige Dona Patersona ‘Lako prizemljenje’ koja je ovih dana štampana u izdanju Ratkovićevih večeri poezije“, ispričao je Musić, dodajući da je u pripremi i dokumentarni film o Ristu Ratkoviću, koji će biti predstavlje na manifestaciji koja se održava 48. put.

On ističe da je među važnijim programima i predstavljanje knjige Boža Koprivice „San ulice“, kao i prošlogodišnjih dobitnika nagrade „Risto Ratković“ Tanje Kragujević i Balše Brkovića.

„Osim Škota Dona Patersona ovogodišnje Ratkovićeve večeri poezije će biti u znaku englesko-američke pjesnikinje Džoan Argento, ali će se publici, između ostalih predstaviti i RuskinjaTatjana Danilijac, Holanđanin Erik Lindner, Amerikanka Dženifer Viliams, a dio festivala biće posvećen piscima sa prostora bivše Jugoslavije. Pripremili smo i almanah 48. Ratkovićevih večeri poezije, u kojem će se naći pjesme na maternjem, engleskom i crnogorskom jeziku učesnika manifestacije. To će biti pregled kretanja savremene poezije u svijetu”, kazao je Musić.

On ističe da RVP imaju dobar temelj, pa je to razlog što traju skoro pola vijeka.

„Zbog toga i jesu od posebnog nacionalnog značaja. Međutim, neophodno je neprekidno unapređivanje kulturne ponude i sadržaje koji će zainteresovati sve više zahtjevnu književnu publiku. Raznovrsnost i kvalitet sadržaja su osnov funkcionisanja Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije, kao i otvorenost prema dobroj književnosti“, ispričao je on.

Nagrada “Risto Ratković” dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com