U našem moru živi 30 vrsta bezopasnih ajkula - Volim Podgoricu

U našem moru živi 30 vrsta bezopasnih ajkula

U našem moru živi oko 30 vrsta morskih pasa, koje su bezopasne, kaže dr Mirko Đurović iz Instituta za biologiju mora.

On podsjeća i da posljednjih 30-ak godina nije zabilježen bilo kakav napad na čovjeka.

“Tako da možemo konstatovati ili reći da naše ajkule, aj da kažemo, ne grizu, ima jako puno morskih pasa, ali oni su uvijek najvećim dijelom svoga života na otvorenom moru”, rekao je za RTCG Đurović.

Navodi da se svake godine u ovo vrijeme, bez konkretnog razloga, pojavljuju medijski naslovi o ajkulama i našem moru.

Kazao je i da veliki broj kruzera posjeti naše primorje, što ne utiče na kvalitet morske vode. Tako je kvalitet morske vode prve kategorije, ne samo na otvorenom moru, već i u zalivu.

Inače, usljed klimatskim promjena dolazi i do rasta temperature mora. Tako je Jadran svake godine topliji za 0,6 stepeni, što utiče i na pojavu novih biljnih i životinjskih vrsta u našem moru.

Iz Instituta za biologiju mora kažu da je ustanovljeno da prosječna temperatura vode u Jadranskom moru svake godine poraste za 0,6 stepeni, što pogoduje razvoju invazivnih biljnih i životinjskih vrsta.

“Tu su prije svega ribe, rakovi i drugi morski organizmi, koji u najvećem dijelu negativno utiču na morski ekosistem, a jedan od presudnih faktora jeste i povećanje temperature morske vode”, kaže Đurović.

Nove, otpornije životinjske vrste potiskuju domicilne, objašnjava on.

“Samim tim pričine određenu štetu, koja se, prije svega, odnosi na smanjenje u ribarstvu, dakle zauzimanje prostora u odnosu na domaće vrste”, rekao je Đurović.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com