Home / NASLOVNA / Vlada će donositi nove strategije samo ako se procjeni da u budžetu ima novca za sporvođenje

Vlada će donositi nove strategije samo ako se procjeni da u budžetu ima novca za sporvođenje

Vlada Crne Gore će nove strateške dokumente donositi samo ako se procjeni da u budžetu ima novca za njihovo sporvođenje.

To se, između ostalog, navodi u Vladinoj uredbi o načinu i postupku izrade, usklađivanja i praćenja strateških dokumenata. Uredbom je predviđeno da Generalni sekretarijat Vlade u saradnji sa ministarstvom finansija procjenjuje da li u državnoj kasi ima novca za sprovođenje strategija.

Generalni sekretarijat, na čijem je čelu Nataša Pešić, procjenjivaće i da li postoji potreba za donošenje strateškog dokumenta.

“Princip ekonomičnosti i racionalnog planiranja podrazumijeva da se prilikom planiranja i izrade strateškog dokumenta vodi računa o stepenu ljudskih, organizacionih, finansijskih i materijalnih resursa koji su na raspolaganju za njegovo sprovođenje, praćenje, izvještavanje i evaluaciju”, navodi se u Vladinoj uredbi.

Pojašnjava se i da je predlaganje strateških dokumenata moguće ukoliko on ne postoji u određenoj oblasti ili ako je njegovo donošenje obaveza koja proizilazi iz procesa pregovora sa Evropskom unijom (EU).

U tom slučaju, ističe se, Generalni sekretarijat o tome informiše Vladu i predlaže donošenje strateškog dokumenta. Uredbom je predviđeno da se strategije mogu odnositi na vladavinu prava i reformu javne uprave, finansijsku i fiskalnu politiku, saobraćajnu, energetsku i informacionu infrastrukturu, ekonomski razvoj, životnu sredinu, nauku, obrazovanje, kulturu, sport, zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo kao i vanjsku, bezbjednosnu politiku i odbranu.

Državni organ zadužen za sprođenje strategije, kako se navodi, obavezan je da Vladi dostavlja godišnji i završni izvještaj.

“Princip odgovornosti obavezuje organe državne uprave zadužene za izradu i sprovođenje strateškog dokumenta da obezbijede odgovarajuće uslove, resurse i podršku za postizanje željenih rezultata.

Princip odgovornosti podrazumijeva da se prilikom izrade strateškog dokumenta jasno odrede organi državne uprave odgovorni za njegovo sprovođenje”, navodi se u uredbi.

Vijesti

Check Also

Potpisan ugovor o rekonstrukciji javne rasvjete u Podgorici, vrijedan 4,7 miliona

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *