Niko ne odgovara za dostavljanje telefona zatvorenicima - Volim Podgoricu

Niko ne odgovara za dostavljanje telefona zatvorenicima

Zbog posjedovanja mobilnog telefona, u toku 2017. godine disciplinski postupak je pokrenut protiv 100 zatvorenika, a ove godine protiv njih 130. U navedenom periodu nije bilo slučajeva pokretanja disciplinskog postupka protiv službenika Zavoda, naveli su iz ZIKS-a.

Pojačane kontrole u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dovele su do oduzimanja velikog broja mobilnih telefona od zatvorenika, kao i manje količine narkotika, ali ne i do odgovornosti onih koji im dostavljaju nedozvoljene predmete i materije. Tako je tokom prethodne i ove godine u ZIKS-u oduzeto ukupno 566 mobilnih telefona. Čak 489 telefona zaplijenjeno je prilikom pretresa zatvorenika i pritvorenika, a svega 77 kontrolom lica i stvari na prijavnici prilikom posjete.

Iako se odavno spekuliše da osuđenici izdvajaju velike sume novca kako bi im službenici u zatvor dostavili mobilne telefone, za godinu i po zbog toga niko od njih nije odgovarao. Prema podacima koje su iz Službe za odnose javnošću ZIKS-a dostavili Danu, od 2017. godine nijedan službenik zatvora nije odgovarao zbog dostavljanja telefona ili narkotika zatvorenicima i pritvorenim licima.

“Tačnije, zbog posjedovanja nedozvoljenih predmeta i narkotika pokrenuti su postupci protiv velikog broja zatvorenika, ali nijedan protiv službenika zatvora. U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija zbog posjedovanja nedozvoljene stvari-mobilnog telefona u toku 2017. godine disciplinski postupak je pokrenut protiv 100 lica lišenih slobode, dok je u dosadašnjem toku 2018. godine disciplinski postupak pokrenut protiv 130 lica lišenih slobode. U navedenom periodu nije bilo slučajeva pokretanja disciplinskog postupka protiv službenika Zavoda zbog dostavljanja ili pokušaja dostavljanja nedozvoljenih stvari, predmeta ili materija licima lišenim slobode”, naveli su iz Službe za odnose s javnošću ZIKS-a.

Podaci iz zatvora pokazuju da je prošle godine zaplijenjeno ukupno 307, a ove 259 mobilnih telefona.

U dosadašnjem toku 2018. godine navedenim kontrolnim aktivnostima službenika obezbjeđenja pronađeno je i oduzeto 259 mobilnih telefona, i to 14 prilikom pretresa i kontrole lica i stvari na glavnoj prijavnici Zavoda, a 245 prilikom pretresa, kontrole i pregleda lica lišenih slobode, stvari i prostorija u kojima borave zatvorenici i pritvorenici.

Tokom prethodne godine zbog teže povrede službene dužnosti jedan službenik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija dobio je otkaz, dok su dvojici njegovih kolega izrečene novčane kazne. Pokrenuto je 15 disciplinskih postupaka protiv 19 službenika i to 12 disciplinskih postupaka protiv 14 službenika, zbog teže povrede službene dužnosti, i tri disciplinska postupka protiv tri službenika, zbog lakše povrede službene dužnosti.

Okončano je osam disciplinskih postupaka i u četiri disciplinska postupka izrečena je disciplinska mjera novčana kazna. Znatno više postupaka, tačnije 444 pokrenuta su protiv zatvorenika. Izrečene su 364 displinske mjere, od kojih su najčešće upućivanje u samicu i uskraćivanje pogodnosti, dok je 56 zatvorenika oslobođeno disciplinske odgovornosti.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com