Evo koliko će koštati PUTARINA na crnogorskom autoputu - Volim Podgoricu

Evo koliko će koštati PUTARINA na crnogorskom autoputu

U regionu i Evropi je putarina od 8 do 12 centi po kilometru za putničke automobile

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je u intervjuu TV Vijesti da će o budućem poslovanju Montenegroairlinesa, Vlada razgovrati odmah nakon odmora, ubrzo potom može se očekivati I konačno donošenje odluke o funkcionisanju nacionalnog avio prevoznika.

Preispitivanje odgovornosti za nagomilane dugove u ovoj kompaniji po njemu je bespredmetno. Privatizacije Luke Bar, kaže Nurković, neće biti prije njenog restrukturiranja, a u željezničku infrastrukturu u naredne tri godine planira se ulaganje vrijedno 70 miliona eura.

“Jedva čekamo da je završimo i da je što prije stavimo u u funkciju. Sami vidite, kako je putovati sada ovim putem kroz Platije do Kolašina, i samo jedan dan prije, da se ljudi voze, odnosno kreću auto putem, je ogromni benefit, za građane i vozače.

Imate li neke projekcije, koliko bi mogla biti putarina?

“Ono što trenutno imamo u regionu i Evropi je od 8 do 12 centi po kilometru za putničke automobile. Vidjećemo tada kada bude otvoreno, napravićemo procjenu.”

Da li ste riješili ko će platiti petlju Smokovac?

“Evidentno je da ona nije ugovorena, i to smo konstatovali, i rekli na koji način da rješavamo taj problem koji se ispostavilo da je problem. Konstatovali smo da je projektovanje petlje obaveza izvođača radova, odnosno SRBC, a da izvođenje radova nije ugovoreno i da treba mi da dogovaramo, i da država plati taj dio puta. Uradili smo projektnu dokumentaciju, ona je odobrena od strane Državne komisije za reviziju i sad očekujemo ponudu izvođača radova za ovaj dio”

Kako je moguće da promakne tolika petlja, da se nije na vrijeme ugovorila, kada se radio kompletan projekat za auto put?

“Nije promaklo, nego je dogovor…zna se da se mora projektovati petlja, ali priključak na auto put. Ako ste išli na druge auto puteve, vidite da nije odma riješena pitanje priključka ili isključenje sa auto puta, nego se ostave neki privremeni priključni putevi. To je praktično još kilometra i po novog auto puta ili dionice ”

Kako planirate da završite autoput bez finansijskih problema po državu?

“Ako nađemo kredibilne investitore, odnosno finansijere, i izvođače radova, da ugvorimo po principu privatno-javnog partnerstva, to znači da se nećemo zaduživati. Prema tome, radićemo taj način”

Željeznička preduzeća i dalje gomilaju gubitke i duguju milione za poreze i doprinose. Da li država ima plan da smanji subvencije za željeznički prevoz ili će ih povećavati?

“Za sljedeće tri godine planiramo da uložimo 70 miliona eura u popravku željezničke infrastrukture. Ali naravno to zahtijeva optimatizaciju zaposlenih, smanjenje troškova, nerecionalnosti koje su postojale sigurno. Što se tiče subvencija, željeznički prevoz putnika je rijetko gdje profitabilan, i svaka država subvencioniše taj prevoz”

Do kada će vlada da pomaže Montenegroerlajnza i kakva je strategija kada je upitanju ova kompanija?

“Montenegroerlajnz je u 2017. i 2018. godini ostvario dosta dobre rezultate i mi imamo u poređenju sa prethodnim godinama značajno povećanje profita, odnosno razliku u odnosu na poslovanje na prethodnu godinu. Sigurno ćemo izaći sa nekim planom, nećemo do besvijesti, do nekakvog samoubistva mi održavati nekog ko ne donosi benefite državi, ko je samo teret državi. Mi smatramo da u ovom trenutku je dobro što smo održali kompaniju ”

Zar nije vrijeme da neko snosi odgovornost za one dugove koji su napravljeni?

“Da li ja imam nešto od toga ako budemo prozvao nekog na odgovornost zbog toga što je radio u prethodnom periodu. Možda su morali tada na taj način da rade

Kada možemo očekivati tu vladinu odluku o MA?

“Pa ja mislim da ćemo poslije odmora vrlo brzo sjesti i razgovarati o tome i vrlo brzo poslije toga donijeti odluku”

Koliko smo do sada otplatili kredita za kupovinu brodova Crnogorske plovidbe, da li ti brodovi donose profit državi, I koliki?

“Do sada smo isplatili 22 miliona 168 hiljada eura, preostalo je da se vrati još 34 milona i 900 hiljada dolara, to zavisi od kursa, kada se bude plaćalo. Kad se ugovarala kupovina brodova, vjerovatno se računalo sa nekom najamninom u veće iznosu u odnosu na ovo sada.Očekujemo u narednom periodu, u 2019. i 2020. godini značajniji porats najamnina, i očekujemo da će iz tog prihoda, možda 2020 godinemoći oni da servisiraju ukupan dug za kreditnu obavezu ”

Šta će biti sa Lukom Bar? Da li planirate da je privatizujete, da li imate neke ponude, čuli smo skoro da Srbija, koja je ranije iskazivala interesovanje, trenutno o tome ne razmišlja.

“Mi smo psotupak privatizacije zaustavili, smatrali smo da ta ponuda nije adakvatna, da nije adekvatna vrijednosti imovine te Luke. Mi pokušavamo da prije svega da uredimo tu Luku, da bude stvarni benefit za državu i građane. Time bi se povećala njena vrijednost. Kada dovedemo do nivoa zadovoljavajuće organizacije tog privrednog subjekta, sigurno je ako budemo ušli u postupak privatizacije, moći ćemo da je za zančajano veća sredstva privatizujemo . U ovom trenutku ne planiramo, niti razmišljamo o privatizaciji. ”

TV Vijesti/Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com