U Hrvatskoj uništen crnogorski brod: Bivši “Petrovac” skončao na Braču - Volim Podgoricu

U Hrvatskoj uništen crnogorski brod: Bivši “Petrovac” skončao na Braču

Turistički brod “Petrovac” koji je nekada pripadao čuvenoj budvanskoj turističkog agenciji “Montenegro Express”, uništen je minulog vikenda u Hrvatskoj, gdje se taj brod nalazio od 1991. godine.

Pod imenom “Lipi škoji”, bivši budvanski turistički brod, u petak veče, malo nakon 19 časova, potonuo je dok je bio na mrtvom vezu u Milni na Braču.

Iako na brodu nije bilo nafte i maziva, olupina, čiji veći dio i dalje viri iz vode u plitkoj uvali, opasana je plutajućom branom.

Ovaj drveni brod će najvjerovatnije biti izrezan na licu mjesta, pa se time i završava interesantna odiseja bivšeg “Petrovca” koja u Hrvatskoj traje već 27 godina.

Naime, nekadašnji “Petrovac”, najveći brod u floti izletničkih plovila “Montenegroexpressa” koja su nekada turiste vozila po Crnogorskom primorju, ali i Skadarskom jezeru, jedinstven je slučaj pokretne imovine jedne crnogorske firme koja je igrom ratnih dešavanja početkom devedesetih u bivšoj SFRJ, ostala u Hrvatskoj.

Za vrijeme ratnih dešavanja devedesetih godina, “Petrovac” se zatekao u brodogradilištu “Greben” u Vela Luci na Korčuli gdje je 1991, prije izbijanja sukoba u bivšoj Jugoslaviji, bio upućen na redovni remont.

Osamostaljenjem Hrvatske, drveni brod je ostao na Korčuli i 1992. godine zvanično je zaplijenjen kao “imovina SRJ Jugoslavije” na teritoriji nove države.

Do kraja 1993. brod se i dalje vodio kao imovina budvanske turističke firme, da bi 1994. kao njegov vlasnik bilo upisano Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske – Državno ravnateljstvo za robne zalihe iz Zagreba.

Brod koji je tokom osamdesetih prevozio turiste duž Crnogorskog primorja, potom je od hrvatske države kupila firma “Arcobaleno tours” iz mjesta Povlja blizu Splita, dala mu novo ime “Lipi škoji” i u julu 1998. završila njegovu rekonstrukciju, započetu tri godine ranije u brodogradilištu “Lučica” u Sumartinu.

U novoj je ulozi i pod novim imenom, bivši “Petrovac” je u Hrvatskoj plovio do 2010. kada je ponovno rekonstruisan u posebnu jahtu za ronilački turizam, brisan iz registra trgovačkih brodova i upisan u registar jahti.

U međuvremenu “Arcobaleno tours” zapada u teškoće, a sva imovina koja je došla u ruke vlasnice te firme Lucije Vlahović od hotela na Braču do brodova, postepeno propada i biva uništena.

Tako su i “Lipi škoji” godinama bili napušteni u četverovezu u Milni, o brodu se niko nije brinuo sa izuzetkom toga što su svakih nekoliko dana iz njega ispumpavali more koje je prodiralo kroz oštećeni i truli drveni trup, da brod ne potone. To se na kraju ipak desilo u petak veče, kada je brod potonuo i na taj način se tužno završila priča o nekadašnjem “Petrovcu” budvanskog “Montenegroexpressa”.

Bio nekadašnji minolovac JRM

“Petrovac” je izgrađen 1959. godine u brodogradilištu Lošinj kao jedan od ukupno sedam minolovaca za nekadašnju Jugoslovensku ratnu mornaricu (JRM). Ovi brodovi, koje su u JRM popularno nazivali “bokeljci”, relativno kratko su se zadržali u ulozi minolovaca, tako da su neki prerađeni u pomoćne brodove remontnih zavoda JRM i nakratko u školske brodove – kasnije prodate civilnim turističkim preduzećima.

Tako je i “Petrovac” budvanski “Montenegroexpress” 1985. od JRM kupio i u Korčuli ga preuredio u turistički brod za dnevne izlete na Crnogorskom primorju.

Izvor Vijesti

1 komentar

  1. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com