OPREZ: Zbog ovih stvari možete biti sumnjivi na granici - Volim Podgoricu

OPREZ: Zbog ovih stvari možete biti sumnjivi na granici

Uprava carine Srbije na svom zvaničnom sajtu iznenadila je tekstom o savjetima kako da ne budete sumnjivi carinicima.

U tom tekstu navode se razlozi zbog kojih bi se mogli naći u neprijatnoj situaciji i šta bi moglo da se dogodi ukoliko ste singl muškarac, ako se “sprdate” ili imate zemlje na nogama.

Uprava carine podsjeća da nam, kada putujemo, najveći stres izaziva prolazak carine, jer carinici često znaju da nam izazovu osećaj nelagode i straha. U tekstu se navodi da u glavi imamo neke scenarije koje viđamo u filmovima – odvode nas u neku zabačenu prostoriju, ispituju satima i odvode u policiju.

Obično se sve završava uz par pitanja na koja trebamo da odgovorimo, ali neke stvari mogu da učine carinske kontrole neprijatnijim i da dovedu do detaljnijeg ispitivanja i prestresa.

Ovo su samo neke od njih.

Prekoračili ste limit u fri šopu

Prema izvještaju Smarter Travel jedan od zagarantovanih načina da se zadržite na carini je kupovina u fri šopu koja prevazilazi limit.

Često prelazite granicu

Ukoliko prelazite granicu češće nego ostali, na primjer jednom sedmično, to može da probudi sumnju i stavi vas u poziciju da vas carinici češće ispituju.

Vraćate se iz nekih zemalja

To što ste doputovali iz nekih zemalja ili regiona automatski vas stavlja u sumnjivu kategoriju i bićete sigurno provjeravani kada se vratite iz ovih regija.

Ovo važi ako dolazite iz zemalja Centralne Amerike, Јugoistočne Azije i iz zemalja koje imaju fleksibilne zakone što se tiče droge, kao što je Holandija.

Posjetili ste neke zemlje u prošlosti

Čak i pečat iz neke zemlje može da vas stavi u opasnost, čak i ako je taj pečat star godinama. Neke zemlje Srednjeg Istoka mogu da odbiju da vas puste u zemlju ukoliko ste posjetili Izrael.

Posjetili ste farmu

Ukoliko ste posjetili neku farmu ili ste imali bliski kontakt sa domaćim životinjama na putovanju, bićete pozvani na razgovor, a vaše stvari će možda biti tretirane dezinfekcionim sredstvom. Ovo je neophodno kako bi se spriječilo širenje bolesti čiji su prenosioci domaće životinje.

Spakovali ste voće

Čak i ako nemate voće u trenutku ukrcavanja, psi tragači mogu da osjete miris voća koje ste nosili u torbi ranije i zbog toga mogu da vas zadrže na carini.

Nosite sa sobom hranu

Morate da prijavite neke namirnice koje unosite sa vama. Vjerovatno će vam dozvoliti da unesete neku spakovanu hranu, dok će vam ona otpakovana i svježa vjerovatno biti oduzeta.

Imate prljave čizme na sebi

Prljave čizme na sebi imaju zemlju, vodu ili sjeme iz neke zemlje koju ste posjetili pa tako možete da donesete neke strane vrste organizama u novu zemlju u koju putujete. Ovo je veliki problem u Australiji i na Novom Zelandu.

Putujete sa ljubimcem

Ne možete da uvedete životinju u neku novu zemlju ako nemate za nju sva neophodna dokumenta.

Nemate datum povratka na povratnoj karti

Možda ćete morati da pokažete povratnu kartu prilikom prolaska carine kao dokaz da ne planirate trajno da ostanete tu. Ukoliko je nemate, možda će vam tražiti dokaz da imate dovoljno novca da je kupite kada krenete nazad.

Ne znate gdje ćete da odsjednete

Ukoliko ne znate odgovor na pitanje u kom hotelu ili hostelu planirate da odsjednete možete da izazovete sumnju.

Imali ste sukobe sa zakonom ranije

Prethodni susreti sa policijom mogu da vam stvore nove probleme. Vaš dosije može da iskoči policiji prilikom pregleda i moraćete da odgovorite na par pitanja.

Imate određeni stav kada stojite

Najbolje je da izgledate opušteno i pomalo skrušeno kada prelazite granicu i nikako ne smijete da nosite slušalice i naočare za sunce. Takođe, zbog svoje etničke pripadnosti možete da budete sumnjivi.

Imate loš stav

Ukoliko ste previše samouvjereni i neljubazni, carinici će vas sigurno posmatrati sa sumnjom.

Putujete sami

To što ste nomad, a uz to ste i singl muškarac, odmah vas stavlja u sumnjivu kategoriju.

Dajete nejasne odgovore

Odgovarajte na pitanja službenika jasno i razumljivo, jer ukoliko ste nejasni izazvaćete sumnju.

Sprdate se

Nikada se nemojte šaliti u vezi sa nekom kriminalnom radnjom kada prolazite carinu.

Koristite fotoaparat ili mobilni telefon

Zbog upotrebe ovih uređaja, carinici vam ih mogu zaplijeniti. U mnogim zemljama zabranjeno je fotografisati mjesto carine.

Prelazite granicu na manjim prelazima

Bolje je prelaziti granicu na većim prijelazima, jer na manjim carinici mogu da vam postave više pitanja jer nisu navikli na turiste kao na većim prijelazima.

Nudite mito

Podmićivanje carinika je zakonom zabranjeno u svim zemljama, jer zbog nuđenja mita možete da budete protjerani iz zemlje, ili nešto gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com