Ekološki incident: U more prosuto motorno ulje? - Volim Podgoricu

Ekološki incident: U more prosuto motorno ulje?

U akvatorijumu Luke Risan juče ujutro je došlo do ekološkog incidenta i izlivanja neutvrđene količine starog motornog ulja u more. Masna fleka plutala je dijelom akvatorijuma luke, a u njenom čišćenju i uklanjanju odmah po pozivu građana, angažovana je ekipa Uprave pomorske sigirnosti Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor.

Specijalno plovilo EKO-1 Uprave pomorske sigurnosti okružilo je uljnu mrlju koja je plutala površinom mora, posebnom plutajućom branom kako bi se spriječilo njeno širenja, po mrlji su posuta specijalna hemijska sredstva-disperzanti, a ekipa firme „Hemosan“ iz Bara će separatorom „odvojiti“ ulje iz morske vode i ispumpati ga u tankove svog posebnog vozila koje se angažuje u ovakvim prilikama.

Na licu mjesta u Risnu su inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar i diretor uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

Lompar je „Vijestima“ rekao da je istraga o uzroku ovog zagađenja mora u toku i da otežavajuću okolnost u tome predstavlja činjenica što Luka Risan nema zakupca i njen akvatorijum nije pod nadzorom čuvarske službe, već je dostupan svima.

„Najvjerovatnije se radi o starom motornom ulju koje je neko prosuo u more. Nije isključena ni mogućnost da je zagađenje došlo sa kopna, a ne nekog plovnog objekta u luci, odnosno da je neko ulje prosuo u kanal atmosferske kanalizacje kojim je ono potom dospjelo u more kod luke u Risnu”, kazao je Lompar.

(Vijesti)

1 komentar

  1. This web page is actually a walk-through for all of the knowledge you wished in regards to this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll certainly discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com