POČEO JE GOSPOJINSKI POST: Čak iako ne postite, jednu stvar obavezno morate da znate - Volim Podgoricu

POČEO JE GOSPOJINSKI POST: Čak iako ne postite, jednu stvar obavezno morate da znate

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu

Pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježili su juče početak Gospojinskog posta koji traje do 27. avgusta. To je najkraći, dvonedjeljni post, ali veoma strog, ispred kojeg po strogosti prednjači samo Vaskršnji. Uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vrijeme prije upokojenja provela u stalnom postu i molitvi.

Post je izuzetno strog – svih dana se posti na vodi osim nedjeljom kada su dozvoljeni ulje i vino.

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Gospojinski post uvijek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, koji se proslavlja 28. avgusta i poznat je kao praznik majki i djece, kada žene obavezno treba da se pričeste.

Treba imati u vidu i da post ima dvije strane: tjelesnu i duhovnu. Tjelesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porijekla. Duhovni post podrazumijeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Foto: crkvenikalendar.com

Tjelesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspješnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz tjelesne želje. Stvarni post koji obuhvata i tjelesni i duhovni aspekat, privodi čovjeka smirenju. Oslobađanje duha i tijela od pogrešnih misli i djela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Vrijeme između Velike i Male Gospojine, koja se obilježava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a vjeruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i ljekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom vjerovanju, imaju ljekovito dejstvo.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com