Ministarstvo rada: Ne ukida se beneficirani staž - Volim Podgoricu

Ministarstvo rada: Ne ukida se beneficirani staž

Navodi Sindikata uprave i pravosuđa da se Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ukida beneficirani staž su netačni, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su naveli da ne stoje ni navodi Sindikata da će zaposleni na beneficiranim radnim mjestima u vojsci, policiji i vatrogasci ići u penziju sa 65 godina. Njima će se, tvrde, bez izuzetka računati staž osiguranja sa uvećanim trajanjem i snižavati starosna granica za sticanje prava, pa će ranije od ostalih ostvariti pravo na penziju.

„Predloženim Nacrtom zakona se, za osobe koje po važećem zakonu ostvaruju pravo na starosnu penziju sa 40 godina staža osiguranja, postepeno propisuje i starosna granica od 65 godina kao kumulativni uslov za penzionisanje, u prelaznom periodu od naredne do 2023. godine“, kazali su iz Ministarstva.

Pojasnili su da bi u prvoj godini primjene zakona, 2019, starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju za osiguranike koji imaju 40 godina staža osiguranja iznosila 61 godinu i svake naredne kalendarske godine bi se podizala po jednu. Tako bi se, počev od 2023. godine, pravo na starosnu penziju sticalo kumulativnim ispunjenjem uslova od 40 godina staža osiguranja i 65 godina.

„Međutim, zaposlenima koji rade na beneficiranim radnim mjestima staž osiguranja se računa sa uvećanim trajanjem, sa stepenom uvećanja 12/14, 12/15, 12/16 ili 12/18, zavisno od uslova rada na radnom mjestu na kom je utvrđeno računanje staža osiguranja sa uvećanim trajanjem“, rekli su iz Ministarstva.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa najavili su za 21. avgust protest vatrogasaca i policajaca ZIKS-a, zbog izmjena Zakona o PIO. Ocijenili su da je nacrt zakona loš po radnike, a pogotovo za vojnike, policajce i vatrogasce i da se na taj način ukida beneficirani radni staž.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com