Podgorički Vodovod u julu isključio 407 potrošača - Volim Podgoricu

Podgorički Vodovod u julu isključio 407 potrošača

Preduzeće Vodovod i kanalizacija po osnovu utrošene vode potražuje 7.203.198 eura, od čega fizička lica duguju 5.437.065 eura, dok je dug pravnih lica 1.766.133 eura. Zbog duga za utrošenu vodu u julu je sa vodovodne mreže isključeno 407 potrošača. Od tog broja 89 su pravna lica, a 318 domaćinstava. Za isti period sa korisnicima usluga je potpisano 490 ugovora o plaćanju duga za utrošenu vodu u više mjesečnih rata.
– Prema svim pravnim licima koja imaju tri, a fizičkim licima koji imaju više uzastopno neizmirenih računa za vodu, Vodovod preduzima mjere prinudne naplate. U pitanju su privremena uskraćivanja isporuke vode ili podnošenje predloga za izvršenje, odnosno sprovodimo sve mjere i radnje definisane zakonskim aktima, u cilju sprječavanja zastare duga za utrošenu vodu. U cilju poboljšanja naplate preduzeće sprovodi akciju isključenja sa vodovodne mreže dužnika kod kojih nijedan od brojnih pokušaja da dug izmire, tipa opomene, isplata na rate… nije urodio plodom. Naš princip je da dužnike slanjem opomena prvo upozorimo da će biti isključeni sa vodovodne mreže. Svima koji se i nakon isteka roka navedenog u dobijenoj opomeni ne jave nadležnoj službi Vodovoda, slijedi isključenje sa vodovodne mreže ili utuženje – rekla je Nataša Novaković, pi ar Vodovoda.
Ona je istakla da se najveći efekat naplate postiže prije samog procesa sprovođenja isključenja ili izvršenja, upravo na osnovu dobijenih opomena.
– Nakon dobijanja opomene, određeni broj građana se javio našoj službi i uplatom ili sklapanjem ugovora o izmirenju duga za utrošenu vodu obustavio dalji proces. Razvoj sistema modernog i efikasnog vodosnabdijevanja leži prije svega u odgovornom odnosu prema vodi kao opštem dobru, koji svakako mora biti dvosmjeran i ogleda se, na jednoj strani, u odgovornom odnosu preduzeća čija je osnovna nadležnost snabdijevanje korisnika, a na drugoj korisnika, koji moraju izmirivati obaveze za isporučenu vodu. Sve vidove neodgovornog ponašanja moramo suzbiti. U suprotnom će doći do poremećaja u snabdijevanju i biti onemogućeno naše nastojanje da voda kao opšte dobro bude svima dostupna – kazala je Novaković.
Ona navodi i da korisnici, ukoliko imaju dug za utrošenu vodu mogu iskoristiti pravo potpisivanja reprograma i plaćajući dug u više mjesečnih rata. Na taj način, kako je rekla, izbjeći će kako isključenje sa mreže tako i utuženje.
– Za sve one koji nijesu u prilici da to učine u toku radnog vremena u Upravnoj zgradi Vodovoda, mogu to učiniti i kod referenata za naplatu svakog radnog dana od 14 sati do 21 čas, kao i subotom od osam do 13 časova – istakla je Novaković.
Građani su saglasni da računi za vodu predstavljaju dio građanske dužnosti, pa se moraju redovno plaćati.
Sugrađanka Zagorka Kolaković, kaže da se u njenoj zgradi još koriste zajednički vodomjeri, pa stanari vode vječnu polemiku ko plaća redovno račune a ko traži način da to izbjegne. Ona dodaje da razlog neredovnog plaćanja može biti i taj što kućni budžet građana nije na zavidnom nivou.
– Sve račune plaćam redovno i opet nemam nikakvih povlastica kao redovan platiša. Mislim da građani nemaju para i dosta je težak život svima, pa se zato kasni sa plaćanjem računa, kako svih tako i za vodu. Koristim zajednički vodomjer i to ima mnogo nedostataka neki plaćaju više a neki uopšte ne plaćaju. Imala sam jednu komšinicu kojoj je curila voda stalno pa su redovne platiše plaćale i za nju. Bilo bi dobro da i u mojoj zgradi ugrade zasebne vodomjere, pa da ne dolazi do takvih problema – kaže Kolaković.
Biserka Vujošević kaže da bi građani trebali da imaju malo više odgovornosti kada je u pitanju plaćanje računa jer sve više dajemo novac na neke manje važne stvari, a ono što treba da platitimo ostavljamo za kasnije.
– Upravo sam sad platila račun za vodu, smatram da bi svi trebali da poštujemo mjesečne obaveze i da redovno plaćamo račune, jer je to naša građanska dužnost. U zgradi u kojoj ja stanujem imamo posebne vodomjere i mislim da su mnogo bolji nego zajednički, jer svako svoje plaća. Živjela sam u zgradi gdje je bio zajednički vodomjer i znam da je uvijek bilo nekih problema, neko plaća neko ne, a sad šta potrošim to i platim – rekla je Vujošević.
Saglasna je i Slavka Đukanović koja navodi da računi za vodu nijesu skupi, pa svako može toliko izdvojiti iz kućnog budžeta.
– Redovan sam platiša, nekad se desi da zakasnim mjesec ali odmah sledeći uplatim sve. U mojoj zgradi se koriste zajednički vodomjeri, pa je tu najvažnije da svi plaćamo redovno i ispunimo svoju dužnost. Mislim da računi za vodu nisu skupi i da svako može da izdvoji toliko novca, nego neki jednostavno ne plaćaju i ne misle o tome pa kad im se nagomila dug onda bude problema – kazala je Đukanović.

Izvor Dan.co.me

1 komentar

  1. Hallo im from germany and my personal british is not that cool, but i could understand every solitary term of your article. I’m seeking british blogs to give a boost in order to my british capabilities and i’m quite happy in order to finally find the weblog, that publishes clear as well as organised english that i is going to be able to translate. Many thanks through Indonesia!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com