VP ISTRAŽUJE: Ko je kriv za smrt paraglajdiste i turistkinje? “Čekamo nekad i satima, pa se vratimo kući bez leta” - Volim Podgoricu

VP ISTRAŽUJE: Ko je kriv za smrt paraglajdiste i turistkinje? “Čekamo nekad i satima, pa se vratimo kući bez leta”

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru istražuje pogibiju paraglajdiste Dušana Simovića (45) iz Bijelog Polja i turistkinje iz Egipta Marijan Mikhail (28), a policija je juče po nalogu tužilaštva uhapsila Mojkovčanina Dragana Ćorića, koji je bio organizator za letjenje paraglajdingom sa uzletišta Brajići i odredjeno mu je zadržavanje od 72 sata.

On je juče saslušan u tužilaštvu zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja. Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koja je nadležna za kontrole u ovoj oblasti, kažu da je uzletište regularno, i da  je sletište predviđeno u Bečićima.

POTUKLI SE PARAGLAJDISTI U BEČIĆIMA: Bilo je KRVI I RAZBIJENIH NOSEVA, policija intervenisala!

Opština Budva  planom nije predvidjela da se sa tog mjesta uzlijeće. Medjutim, paraglajdisti sa kojima smo razgovarali kažu da se nije radilo o bezbjednosnim razlozima, već o drugim razlozima.

-Paraglajding je ekstreman sport, a dogodi se, kao ovoga puta, da iskusni paraglajdisti, zanemare vremenske prilike i krenu na let iako nije sigurno. Mi paraglajdisti kažemo: “Bolje se kajati zato što nisi poletio, nego zato što si poletio”, kaže za Volim Podgoricu jedan iskusni paraglajdista koji je kobnog dana takodje poletio sa Brajića, ali ranije, i bezbjedno sletio.

On priča da paraglajdisti često na Brajićima čekaju satima adekvatne vremenske prilike da bi poletjeli, a da su se on i njegove kolege mnogo puta vratili u Podgoricu, nakon višesatnog čekanja i bez leta.

-Jednostavno, ako postoji vjerovatnoća da će vremenske prilike biti takve da mogu ugroziti nečiji život, ne letimo – kaže naš sagovornik.

Sagovornici portala Volim Podgoricu, takodje iskusni paraglajdisti, kažu da je Simović bio iskusan i odličan paraglajdista, te da ga je samouvjerenost vjerovatno, koštala života.

-Njegov kolega, koji je vozio prijatelja turistkinje iz Egipta je uspio da sleti, imao je sreće – kažu.

Drama u vazduhu trajala je više od dva sata, naočigled brojnih turista i kolega paraglajdista. Simović je pokušao da se prizemlji u zaleđu Bečićke plaže, ali su ih vjetar i kiša omeli, pa su let nastavili ka Jazu.

Kada je nesrećni paraglajdista pao, svi koji su se zatekli u blizini su pritrčali da im ukažu pomoć, ali nažalost, povrede su bile smrtonosne.

-Jak je bio kumuluninbus (oblak) iznad a takvi oblaci prave jake vjetrove. To su oni crni oblaci i kad je blizu može da usisa sve sto je ispod njega, kada su takvi oblaci blizu nikad se ne leti i bježi se od njih. Pilot ne smije polijetati kada su blizu ali ako se nadje u njegovoj zoni mora sklopiti krilo dok izgubi visinu – rekao je za naš portal jedan od očevidaca, i sam paraglajdista.

Paraglajdisti sa kojima smo razgovarali, gotovo jednoglasno smatraju, da su loše vremenske prilike i loša sreća uzrok tragedije.

-U ovom sportu, kao i u svim ekstremnim sportovima, morate biti maksimalno oprezni.  Praksa govori da se nesreće dogadjaju upravo iskusnima, jer se oni opuste i povjeruju da su jači od prirode. Početnici su mnogo oprezniji – zaključuju.

 

2 komentara

  1. I read a lot of online articles and I’ve found that it’s hard to find quality writing. I’m so happy I found this article because it’s renews my faith in good writers. This is awesome!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com