SJUTRA SLAVIMO PREOBRAŽENJE: Mnogi ne znaju jednu bitnu stvar i skrivenu poruku ovog praznika! - Volim Podgoricu

SJUTRA SLAVIMO PREOBRAŽENJE: Mnogi ne znaju jednu bitnu stvar i skrivenu poruku ovog praznika!

Sjutra se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom. Veoma važno je postiti na Preobraženje

Preobraženje Gospodnje se slavi kao jedan od najvažnijih crkvenih praznika. Na ovaj dan se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom.

U crkvi se osvećuje grožđe i dijeli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu.

 

Ovaj praznik je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Nije teško shvatiti svrhu Preobraženja.

Bližio se dan Hristove muke i on je rekao: “Svi ćete se pokolebati”.

Iako im je nekoliko puta govorio o muci koju će morati da podnesu, ipak je nejasno i površno u njih ulazila spoznaja da “Sin čovječji mora mnogo trpeti, da će biti ubijen i da će uskrsnuti posle tri dana”.

 

Trebalo je i sam Bog da se javi kako bi učvrstio vjeru učenika u Hristovo Božanstvo. Nebo se otvorilo i začuo se glas: “Ovo je Sin moj, Izabranik. Njega slušajte”. Zbog ovoga, praznik je u pravoslavlju poznat i kao ljetnje Bogojavljenje.

Tri učenika bili su svjedoci kasnijeg Hristovog poniženja i mučenja. Nisu izgubili vjeru, iako je izgledalo da je Bog napustio Hrista.

Ipak, Petar ga se u strahu odrekao, ali je nakon toga gorko zaplakao, jer je znao koga se odrekao. Shvatili su da tako mora da bude. Sjetili su se njegovih riječi: “Kad budem podignut sa zemlje, sve ću ljude k sebi privući”.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svjetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

 

U narodu postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava. Kako se vjeruje, u otvorenim vodama, rijekama i moru, ne treba se više kupati. Neke porodice danas slave krsnu slavu.

2 komentara

  1. Nice post. I learn something much harder on different blogs everyday. Most commonly it is stimulating to read content off their writers and exercise a little something from their site. I’d want to use some with all the content on my small blog regardless of whether you do not mind. Natually I’ll provide you with a link for your web weblog. Thank you sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com