DANAS JE KURBAN BAJRAM: A svaki pravi musliman bi trebalo da uradi ovo! - Volim Podgoricu

DANAS JE KURBAN BAJRAM: A svaki pravi musliman bi trebalo da uradi ovo!

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu.

Muslimani danas slave Kurban bajram (Dan žrtve), dok traju poslednji obredi oko dva miliona vjernika koji ove godine učestvuju u glavnom godišnjem hodočašću, hadžu u Saudijskoj Arabiji.

Poslednji dani hadža poklapaju se sa praznikom Kurban bajram u znak sjećanja na provjeru Ibrahimove vjere.

Hodočasnici su došli do gradića Mina gdje bacaju kamenje, imitirajući događaj kada je prorok Ibrahim (Avram); kamenovao Sotonu koji je stao između njega i Božje naredbe.

U dolini Mina nalazi se Džamarat most, mjesto na kome se vrši sveti ritual kamenovanja đavola; koji se obavlja između izlaska i zalaska sunca tokom poslednjeg dana hadžiluka.

Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza islamskih vernika. Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu.

Prinošenje žrtve značajan je dio hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susjedima i rodbini.

Podsjetimo, Kurban-bajram je drugi od dva vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom sveta. On predstavlja poštovanje volje Ibrahima da žrtvuje svoga sina, kao čin pokornosti Božijoj volji, prije nego što je Bog intervenisao preko svog anđela Džibrila, koji ga je obavestio da je žrtva već primljena. Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri djela.

Zato bi na ovaj dan, prema vjerovanju, meso žrtvovane životinje trebalo da se podjeli na tri dijela. Od toga porodica zadržava jednu trećinu; drugu trećinu daju rodbini, prijateljima i komšijama; treća trećina se daje siromašnima i ugroženima.

 

Proslava Kurban-bajrama počinje dolaskom hodočasnika na hadžiluku, od planine Arafat, koja se nalazi istočno od Meke. Bajramska žrtva se može prineti sve do zalaska sunca 13. dana Zu el Hadža. Dani bajrama su zapisani u Hadisu kao „dani sećanja”. Dani Tašrika počinju sa sabah namazom 9. dana Zu el Hidža i traju do ikindija namaza 13. dana Zu el Hidža (5 dana i 4 noći). Ukupno 23 molitve: dvadeset od 9. do 12. dana i tri 13. dana.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com