Za dva dana ukradeno više od 80 tegova - Volim Podgoricu

Za dva dana ukradeno više od 80 tegova

Samo u dvije noći, između subote i nedjelje i nedjelje i ponedjeljka, ukradeno je 80 tegova na dionici pruge Podgorica Golubovci, a lopovi nijesu mirovali ni na dijelu pruge Podgorica Bioče, gdje je u mjestu Zlatica ukradeno više tegova sa stuba kontaktne mreže, saopšteno je Pobjedi iz Željezničke infrastrukture.

Portparolka Mirjana Vujović precizirala je da su u noći između 18. i 19. avgusta na dionici Podgorica Golubovci lopovi odnijeli 20 betonskih tegova, dok je preksinoć ukradeno čak 60 metalnih tegova za zatezanje kontaktne mreže.

Samo u posljednjih desetak dana, upozorila je Vujović, sa crnogorskih pruga ukradeno je 110, što metalnih što betonskih, tegova za zatezanje kontaktne mreže.

U nedjelju veče “željezničari” su bili primorani da obustave saobraćaj na pruzi Bar-Beograd zbog ukradenih tegova, što je izazvalo burnu reakciju putnika koji su iz Bara ostali “zaglavljeni” u Golubovcima nadomak Podgorice, čekajući da im se organizuje prevoz autobusima ili da kontaktna mreža bude popravljena. Revoltirani, oni su u jednom trenutku i blokirali saobraćaj na magistralnom putu Podgorica-Bar, onemogućavajući vozilima da prođu, što je izazvalo dodatne gužve i kilometarske kolone na ovoj dionici magistrale. Željeznički saobraćaj bio je obustavljen i juče ujutro, jer lopovi ni tokom noći nijesu miro vali i ponovo su poharali kotaktnu mrežu. Zbog toga je međunarodni voz iz Beograda za Bar zaustavljen na stanici u Podgorici oko 8:30 sati, a oko sat kasnije do Bara je stigao takozvanom dizel vučom.

Kvar na kontaktnoj mreži juče je saniran oko 14 sati, kada je normalizovan saobraćaj. Pobjeda je ranije objavila da su, kako bi se izborili sa vandalima, koji su od početka godine odnijeli više od 200 tegova, u Željezničkoj infrastrukturi odlučili da metalne tegove zamijene betonskim, jer se metalni preprodaju kao sekundarna sirovina “za male pare”, dok betonski, kako smatraju, nemaju tržišnu vrijednost. Ispostavlja se da su se prevarili, jer lopovi kradu i betonske tegove.

U Željezničkoj infrastrukturi kažu da im nije jasno o čemu se radi, odnosno za što vandali koriste betonske tegove, jer ih, smatraju oni, ne mogu unovčiti.

Bez rezultata je ostala i odluka da se pojača nadzor pruge. Stražari su postavljeni cijelom dužinom, ali ni oni nijesu smetnja lopovima.

“Sve krađe koje se dese na željezničkoj infrastrukturi se redovno i blagovremeno prijavljuju Upravi policije, koja preduzima sve radnje koje su predviđene za pronalaženje počinilaca. Za sada nemamo informaciju da li su počinioci ovih nehumanih djela procesuirani, ali se nadamo da će angažovanje Uprave policije uskoro uroditi plodom”, rekla je Vujović.

Ona se nada da će, uz podršku policije, uspjeti da stanu na kraj lopovima, koji na ovaj način, osim što uništavaju imovinu željeznice, ugrožavaju i bezbjednost željezničkog saobraćaja.

Teg je težak 25 kilograma, što znači da može da ga ukrade jedna osoba, ali u željeznici su sigurni da se radi o organizovanim karađama u kojima učestvuje više lopova.

Sagovornica Pobjede Mirjana Vujović objašnjava da nemaju drugog rješenja nego da obustave saobraćaj kada dođe do krađe tegova, a da od raznih okolnosti zavisi koliko traje osposobljavanja kontaktne mreže u takvim situacijama.

U Željezničkom prevozu za Pobjedu kažu da su svjesni da ih vandalizam na infrastrukturi “košta” putnika i njihovog povjerenja, te da su svjesni problema koje trpe korisnici njihovih usluga i da razumiju nezadovoljstvo.

“Nastojimo u okviru naših mogućnosti da rješavamo probleme. Nažalost, najveći broj problema ne možemo da kontrolišemo. Kada se radi o angažovanju alternativnog prevoza, odnosno prevoza autobusima, nastojimo da u najkraćem roku angažujemo autobuse. Sezona je kada je povećana potreba prevoznika za autobusima, te nekada ne dobijemo traženi broj autobusa. To su rijetki slučajevi. Prevoznik sa kojim imamo zaključen ugovor je vrlo korektan. Često angažuje autobuse ostalih prevoznika kako bi odgovorio našim potrebama. Izvinjavamo se svim putnicima koji su trpjeli zbog problema u realizaciji saobraćaja vozova, bez obzira što problemi nijesu izazvani našom krivicom”, poručili su iz Željezničkog prevoza

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com