DANAS JE VELIKI PRAZNIK I CRVENO SLOVO: Slavimo Veliku Gospojinu, praznik majki i djece! Evo šta valja uraditi na ovaj dan - Volim Podgoricu

DANAS JE VELIKI PRAZNIK I CRVENO SLOVO: Slavimo Veliku Gospojinu, praznik majki i djece! Evo šta valja uraditi na ovaj dan

Vjeruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, ali posebno porodilja i majki.

Danas se u pravoslavnim crkvama obilježava praznik Velika Gospojina. Zvanični naziv praznika je Uspenje Presvete Bogorodice.

Velika Gospojina je zapravo uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Brojne crkve i manastiri posvećeni su Bogorodici, a širom zemlje mnoge porodice slave današnji praznik kao svoju krsnu slavu. Održavaju se vašari i narodni sabori, a jedan od onih s najdužom tradicijom je u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici.

Kako Velikoj Gospojini prethodi dvonedjeljni post, danas se vjernici, posebno žene, pričešćuju. Vjeruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, ali posebno porodilja i majki. Zato na današnji dan dame ne bi trebalo ništa da rade već da dan posvete poštovanju Bogorodice.

Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao. Do današnjeg dana treba završtiti sve letnje poslove u polju, a tek od Male Gospojine treba početi sa novim, jesenjim radovima.

Ikona Presvete Bogorodice treba da se nalazi u kući svakog hrišćanina. U nekim krajevima  još se i danas veruje da boja sastrugana sa ove ikone, ako se popije pomešana sa vodom na današnji dan, može da izliječi mnoge ženske bolestiTakođe, veruje se da bilje i trave ubrane na Veliku Gospojinu imaju izuzetno ljekovita svojstva.

Beru se borovnice i lJekovite trave, a veruje da se će one donijeti zdravlje i blagostanje svima u domu.

 

Šta se desilo sa Bogorodicom nakon Isusovog vaskrsnuća?

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svjedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Sveto pismo ne daje saznanja o kraju zemaljskog života Bogorodicej

Po predanju i spisima, koji nemaju sveti karakter, smatra se da je majka božija do kraja života, posle smrti i vaskrsenja Hristovog, živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com