Otac odlučio da proda ćerku (5) za 50 ovaca - Volim Podgoricu

Otac odlučio da proda ćerku (5) za 50 ovaca

Ivan Vdovin iz Rusije planira da snimi dokumentarac o beduin djevojčici koju roditelji moraju da prodaju za 50 ovaca kada bude napunila 11 godina, tačnije kada bude dobila prvu menstruaciju.

– Ljeta 2016. godine proveo sam mjesec dana u pustinji na samoj granici Izraela i Palestine sa svojom filmskom ekipom. Ovdje sam upoznao Arafata, beduina koji živi u dolini Vadi Kelt sa svojom porodicom. Arafat je bio naš vodič, gotovo dio ekipe. Dovodio nam je decu za potrebe snimanja, pokazivao najbolja mjesta za snimanje životinja, a čak nas je i vodio na neka rizična mjesta kako bismo ih usnimili. Postepeno smo bili sve bliskiji da bi nas na kraju upoznao sa svojom porodicom. Arafat je imao troje djece i dvije žene. Najstariji sin je imao 10 godina, mlađi tri, a djevojčica Zakura pet godina. Zakura je srećno pozirala i uživala kad god bismo došli u posetu. Ona je ujedno bila i jedina ženska osoba s kojom smo mogli da komuniciramo tokom našeg boravka tamo – objasnio je Vdovin za britanski “Metro”.

Ivan je izjavio da njen otac trguje svojim djetetom za stoku, kao i da će morati da je proda čim bude dobila menstruaciju i to u periodu kad bude imala 11 ili 12 godina.

– Zakurin otac je odlučio da je proda za 50 ovaca. Smatra da je to dovoljno za njegovo dijete, s obzirom na to da će osoba koje se bude oženila njome biti mnogo starija od nje, kao i da će morati da se brine o njoj. Nakon udaje ove djevojčice, djevojke i žene prestaju da komuniciraju sa spoljnim svijetom. Njen društveni krug biće ograničen na supruga, njegove sestre, majku i djecu. Ubrzo nakon vjenčanja, ona će morati i da zatrudni. Sve ovo se dešava na samo sat vremena od Jerusalima – objasnio je on.

 

Nakon tri nedelje “druženja”, beduin Arafat tražio je od Ivana da “ozbiljno razgovaraju”.

– Sjeli smo na pesak pored njegove kuće i ozbiljnim glasom me je pitao da li mi se sviđa njegova ćerka. Bio sam iznenađen. Rekao mi je da je vodim u Moskvu i da je ženim ako budem želio. Kada sam ga upitao zašto bih to radio, rekao mi je da je njena sudbina i budućnost unaprijed određena, da je sada slobodna, a da će uskoro postati nečije vlasništvo. Rekao je da je voli kao otac, ali mora da je spase njihove tradicije. Dodao je da sam ja dobar čovjek i da će imati normalan život ako ode sa mnom. Zahvalio sam mu se, ali nisam mogao da mu ispunim ovu želju – objasnio je on za “Metro”.

Vdovin je obećao da će se vratiti i snimiti dokumentarac o Zakurinom životu, sa čime se sve ona kao dijete suočava u nadi da će je taj film dovesti do mogućnosti da se otrgne iz tih kandži, obrazuje i ne postane djevojčica-nevjesta mnogo starijem muškarcu.

On trenutno prikuplja novac za dokumentarac koji će nazvati “Zakura, beduin djevojčica” i nada se da će film biti prikazan sljedeće godine.

 

(Espreso.rs/ metro.co.uk)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com