Podgoričani će svjedočiti protiv nikšićke i škaljarske grupe - Volim Podgoricu

Podgoričani će svjedočiti protiv nikšićke i škaljarske grupe

Podgoričanin Vjekoslav Lambulić svjedočiće u procesu koji se vodi protiv nikšićke i škaljarske grupe, osumnjičene za izvršenje više ubistava i planiranje nekoliko likvidacija. Njegovo ime se našlo među svjedocima tužilaštva u naredbi za sprovođenje istrage protiv članova pomenute organizovane kriminalne grupe. Prema saznanjima „Dana”, tužilaštvo će predložiti saslušanje i njegovog brata Jugoslava. Vjekoslav Lambulić je bio meta 11. februara ove godine, kada je na njegov automobil ispaljeno više hitaca. Istražni tim je došao do dokaza da je kriminalna organizacija iz Vrake, u znak osvete za ubistvo Aleksandra Brajovića, platila nikšićkoj grupi da ubije Lambulića. On je u iskazu pred tužilaštvom i policijom kazao da se u momentu pucnjave nije nalazio u autu.

Prema nezvaničnim informacijama, na spisku svjedoka tužilaštva našlo se još nekoliko svjedoka, bezbjednosno interesantnih osoba koje su bile na meti Nikšićana i Škaljaraca.

Specijalno državno tužilaštvo nedavno je braniocima osumnjičenih dostavilo spisak svjedoka koje će saslušati u nastavku istrage. Na tom spisku su službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Duško Golubović i Zoran Lazović, kao i policijski funkcioner Duško Koprivica i njegov sin, koji su, prema saznanjima do kojih je došlo tužilaštvo, bili na spisku za odstrel tri kriminalne grupe koje su radile po nalogu „škaljarskog klana”.

Kriminalna grupa je raskrinkana nakon hapšenja Nikšićana Dejana Vujovića, Stefana Perovića i Zlatka Matanovića iz Albanije. Uslijedila su hapšenja Ranka Radulovića, njegovog sina Željka, bratanića Stefana Radulovića (22), Luke Radulovića (24), Ratka Martinovića (38), Darka Vickovića (38), Nikole Mandića (20) i državljane Bosne i Hercegovine Nenada Lubure (52) i Radoja Preradovića (54). Naredbom je obuhvaćen i odbjegli Nikola Mršić, koji je optužen da je direktni izvršilac ubistva Gorana Lenca.

Nakon hapšenja Perovića, Vujovića i Matanovića oni su negirali krivicu. Osumnjičeni Vujović više puta je privođen u Specijalno državno tužilaštvo, gdje je sklopio dogovor sa tužiocem Stojankom Radović o dobijanju statusa svjedoka saradnika.

On je u naknadnim saslušanjima priznao krivicu za svoja djela, navodeći šta je bio njegov zadatak. U tim iskazima okrivio je i druge članove kriminalnih grupa sa kojima je navodno sarađivao. Ubrzo zatim uslijedilo je i hapšenje „nikšićke grupe”.

SDT je u naredbi navelo da je grupu koja je djelovala na teritoriji Nikšića predvodio Ranko Radulović. Drugu grupu je navodno predvodio Igor Vukotić, a na čelu treće grupe bio je Erogen Brajović iz Albanije, i ta grupa je djelovala na teritoriji te države.

Kako je tužilaštvu predočio zaštićeni svjedok, mafijaška grupa je raspolagala fondom od skoro pet miliona eura za ubistva pet policijskih funkcionera i dva člana njihovih najužih porodica.

Prema njegovim riječima, za planirano ubistvo dvojice pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost Duška Golubovića i Zorana Lazovića bilo je plaćeno po 500.000 eura. Glave policijskog funkcionera iz Nikšića i njegovog sina bile su ucijenjene na 350.000 eura, a za planirane likvidacije jednog rukovodioca nikšićkog Centra bezbjednosti i inspektora za droge isplaćeno je po 200.000 eura.

Prilikom hapšenja osumnjičenih izvršeni su pretresi na više lokacija. U nekim od tih objekata policija je pronašla eksplozivne naprave, koje su poslate na vještačenje. Takođe, utvrđuje se i da li je oružje zaplijenjeno u kućama osumnjičenih korišćeno u nekim od ranijih likvidacija.
Ispitivanje odloženo na neodređeno

Saslušanje zaštićenog svjedoka kodnog imena Jadranko Jonski u istrazi protiv tri kriminalne grupe, osumnjičene za više počinjenih i planiranih likvidacija, odloženo je i treći put.

Sudija za istragu je odbio zahtjev odbrane za izuzeće tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu Stojanke Radović, a odbrana ima pravo žalbe na tu odluku u roku od tri dana, zbog čega je saslušanje odloženo na neodređeno.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com