Samostalnost Tuzi da se provjeri na referendumu - Volim Podgoricu

Samostalnost Tuzi da se provjeri na referendumu

Samostalnost da se provjeri na referendumu

Dok iz DPS-a smatraju da raspisivanje referenduma prije 1. septembra, kada se počeo primjenjivati zakon po kome su Tuzi postale samostalna opština nije bio neophodan jer nije propisan zakonom, ima i onih koji smatraju suprotno.

Nevladina organizacija Internacionalni naučni centar iz Tuzi podnio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, ističući da nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore, odnosno da je Opština Tuzi osnovana preskačući sve obavezne korake propisane osnovnim zakonom. U obrazloženju inicijative se navodi da je građanima Tuzi isključeno pravo na izjašnjavanje na referendumu, te da to predstavlja primjer nejednakosti pred zakonom koji se ne može opravdati ničim realnim i legitimnim. Inicijativa sadrži predlog i da se u roku od 90 dana od dana podnošenja inicijative raspiše opštinski odnosno konsultativni referendum za teritoriju opštine, a u slučaju podjele i promjene granice i za područje na koje se teritorijalna promjena odnosi.

– Neko može reći da nam takvim zakonom pravo nije ograničeno već da smo njime pozitivno diskiminisani u smislu da smo opštinu dobili bez utvrđivanja uslova za njeno osnivanje i funkcionisanje i bez gubljenja vremena u zakonskim procedurama, međutim nikakvog osnova za takvu tvrdnju nema jer se ovdje ne može raditi o donošenju propisa i uvođenju posebnih mjera koji su usmjereni na stvaranje uslova za ostvarivanje nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti i zaštite lica koja su po bilo kom osnovu u nejednakom položaju koji se inače mogu primjenjivati samo dok se ne ostvare ciljevi zbog kojih su preduzete. Ne vidimo nikakav razlog da umjesto nas, građana Tuzi, odluku donose bilo kakve političke partije niti one mogu bolje od nas znati što nam je interes. Smatramo se dovoljno sposobnim i odgovornim da učestvujemo u zakonom propisanoj proceduri osnivanja opštine a ovaj način „zakonskog” zaobilaženja i izjašnjavanja građana, bez objektivnog i razumnog opravdanja i bez legitimnog cilja doživljavamo kao neposrednu kolektivnu diskriminaciju, što predmetnu odredbu čini neustavnom – navodi se između ostalog u inicijativi.

 

DAN

2 komentara

  1. Hello, this is a seriouslyexcellent submit. In concept Id liketo jot down like this too – taking time and real work to make a brilliant article.!. but what can I say.!. I procrastinate alot and never seem to have anything done. Thank You

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com