,,Ne treba čovjeka sada, ako je podnio ostavku, da ostave na bijelom hljebu” - Volim Podgoricu

,,Ne treba čovjeka sada, ako je podnio ostavku, da ostave na bijelom hljebu”

Imenovanje bivšeg direktora Uprave policije (UP) Slavka Stojanovića za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost najnoviji je skandal koji pokazuje da crnogorske vlasti nemaju ozbiljnu namjeru da poboljšaju bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, ocijenilo je više sagovornika “Vijesti”.

Stojanović je 31. marta podnio ostavku ne mjesto čelnika UP zbog “pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji glavnog grada”, kako je tada saopštio ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić.

Njegovoj ostavci prethodila su tri ubistva u periodu od 24 časova, od kojih je jedno bilo slučajna žrtva u obračunu kriminalnih grupa, koji se odigrao usred bijela dana u centru Podgorice. Taj događaj je bio kulminacija nakon tridesetak nerasvijetljenih ubistava i brojnih bombaških napada na teritoriji Crne Gore.

Predsjednik Građanskog pokreta URA i poslanik Dritan Abazović smatra da zvuči “komično” postaviti bivšeg direktora policije, koji je sam podnio ostavku zbog problema da se suoči sa organizovanim kriminalom, konstantnim napadima, prebijanjem građana na ulici, povećanjem kriminalnih aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa na dužnost sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Iz Vlade Crne Gore nijesu juče odgovorili zašto je premijer Duško Marković na to mjesto postavio Stojanovića, za vrijeme čijeg rukovođenja policijom se bezbjednosna situacija “pogoršala”, što je bio uzrok njegove ostavke. Nijesu odgovorili ni kakvu je poruku premijer, koji je ujedno i predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, želio poslati postavljanjem Stojanovića na tako odgovorno mjesto.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore i bivši ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović smatra da je Vlada izborom Stojanovića za sekretara Vijeća pokazala da joj “to tijelo ne znači ništa i da njegova uloga u bezbjednosnom sistemu nije suštinska nego iznuđena i mučna”.

“Podsjećam da je Stojanović podnio ostavku upravo iz razloga bezbjednosne prirode – nerasvjetljavanja učestalih i svakodnevnih pokušaja ubistava i ubistava u glavnom gradu. Tim povodom je zasjedalo upravo i Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim je presjedavao premijer Marković. Radilo se, očigledno o predizbornom podnošenju ostavke i umirivanju javnosti, a ne o namjeri da se utvrdi krivica za loše stanje u bezbjednosnom sektoru”, kazao je Danilović “Vijestima”.

Funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović smatra da se ovim postupkom šalje nedvosmislena poruku da “vladajućoj garnituri cilj nije poboljšavanje bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, već upravo suprotno”.

Iz Vlade je u srijedu saopšteno da je Stojanović od 1982. godine “neprekidno zaposlen na najsloženijim poslovima u sistemu bezbjednosti, u zvanjima od policajca do direktora Uprave policije”.

Stojanović će kao sekretar, koji je dužan da se stara o izvršavanju zaključaka Vijeća, razmjenjivati sve obavještajno-bezbjednosne podatke službi. On bi sa te pozicije trebalo da kontroliše članove Biroa za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi da izvršavaju zadatke, da se međusobno pomažu i razmjenjuju podatke, kako bi se postigli “mjerljiviji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Na čelu Uprave policije krajem jula zamijenio ga je kontroverzni Veselin Veljović, koji je prethodno obavljao upravo funkciju sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

“Sistem rotiranja ljudi sa istih ili sličnih pozicija, stavljanje sekretara na mjesto direktora policije, a direktora policije na mjesto sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost je jedan dokaz da je Crna Gora daleko od bilo kakvih demokratskih standarda, da aktuelna vlast ne želi nikakvu snažniju bezbjednosnu politiku unutar sopstvenih granica, da ne želi borbu sa organizovanim kriminalom”, kazao je Abazović “Vijestima”

Istraživač javnih politika u Institutu alternativa Dina Bajramspahić saopštila je da u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru radno mjesto sekretara Vijeća ima bolji koeficijent od direktora UP, a značajno manje odgovornosti.

“Sekretar ima koeficijent 19,02 dok direktor ima 16,43, ali direktor ima pravo na uvećanje zarade po više osnova. U praksi, radi se o približno istim zaradama”, kazala je.

Bojović smatra da su Stojanovića unaprijedili oni “koji su mu sugerisali da podnese ostavku sa mjesta direktora UP”.

“Slavko Stojanović je policijski funkcioner za čijeg je mandata bilo najviše mafijaških ubistava, glavni je razbijač protesta iz oktobra 2015. godine, njegovi rezultati u pogledu obračuna Uprave policije sa organizovanim kriminalom i visokom korupcijom ravni su nuli”, kazao je on.

Mandat obilježen brojnim ubistvima i policijskom brutalnošću

Stojanović je na čelo UP sjeo u februaru 2013. godine, a već tokom prve godine njegovog mandata ubijeni su Stefan Đukići Darko Bugarin, čija ubistva ni danas nijesu rasvijetljena. Godinu kasnije ispred kapije spuškog zatvora ubijen je Baranin Andrija Mrdak čije ubistvo je rasvijetljeno, ali su ubice i dalje u bjekstvu. Nakon toga, dolazi do sukoba kotorskih kriminalnih grupa, tokom kojih se desilo blizu 30 ubistava, od kojih je djelimično ili u potpunosti rasvijetljeno njih šest.

Za vrijeme njegovog mandata dogodilo se razbijanje protesta Demokratskog fronta 2015. godine, u toku kojeg je zabilježeno više slučajeva policijske brutalnosti, od kojih je najdrastičnije prebijanje Mija Martinovića i demoliranje njegovog automobila od strane desetak pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Za to su djelo u martu osuđeni samo dvojica pripadnika te jedinice. Za ostala prekoračenja upotrebe sile osuđen je na pet mjeseci komandant SAJ-a Radosav Lješković zbog prikrivanja specijalaca koji su tukli građane.

Ostavku je, međutim, podnio tek krajem marta nakon što su u samom centru Podgorice ubijeni Miloš Šaković i slučajna žrtva mafijaškog obračuna Radivoje Jovanović.

Stanišić: Stojanovića ne treba ostaviti “na bijelom hljebu”

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić smatra da će Stojanović poslove sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost obavljati “uspješno i kvalitetno”.

Smatra da ga ne treba ostaviti “na bijelom hljebu” ako je podnio ostavku na mjestu direktora uprave policije.

“Gospodin Stojanović je neko ko je poznat u Upravi policije I Ministarstvu unutrašnjih poslova kao čovjek koji je poslove radio kvalitetno i u granicama svojih mogućnosti. Ne treba čovjeka sada, ako je podnio ostavku, da ostave na bijelom hljebu”, kazao je Stanišić “Vijestima”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com