NEPRIJATNO iznenađenje sačekalo studente: Osim prijave plaćaju i 50 EURA po ispitu - Volim Podgoricu

NEPRIJATNO iznenađenje sačekalo studente: Osim prijave plaćaju i 50 EURA po ispitu

Studente koji su studije na Univerzitetu Crne Gore UCG upisali prije 2003. godine, a koji su riješili da studije privedu kraju u septembarskom roku, zateklo je neprijatno iznenađenje.

 

Naime, prema odluci UCG, donijetoj 4. jula i objavljenoj u Biltenu 20. jula, da bi ostvarili pravo na polaganje ispita ovi studenti moraju najprije platiti školarinu, odnosno iznos od 50 eura po preostalom broju ispita.

Jeleni, studentkinji prava iz Podgorice, ova odluka donosi dodatne troškove, zbog kojih će se, kako kaže, zadužiti.

“Baš sam se iznenadila. Ostalo mi je četiri ispita, čije sam polaganje morala da odložim do sad zbog zdravstvenih problema i poslovnih i porodičnih obaveza. Međutim, na fakultetu su mi kazali da prije prijave ispita moram da platim nekakvu aktivaciju, koja u mom slučaju košta 200 eura. Kada se uzme u obzir da moram platiti i same prijave ispita cifra nije mala, ali za tako mali broj ispita ću se zadužiti. Ne znam šta će kolege kojima je ostalo 10 ili 15 ispita, a ima ih dosta”, kazala je Jelena Dnevnim novinama.

Takođe, ona je u nedoumici da li u ovom septembarskom roku može polagati ispite po pravilima koji su važili prije odluke UCG donijete 4. jula.

“Nisu znali da mi kažu da li to već važi, odnosno da li se septembarski rok računa u školsku 2018/19 ili prethodnu godinu, jer čekaju da im to kažu iz uprave Univerziteta”, kazala je Jelena.

Starim studentima je krajem jula još jednom produžen rok za polaganje zaostalih ispita. Naime, oni koji su počeli studije prema nastavnom planu i programu koji je važio prije početka primjene Bolonjske deklaracije moći će pod istim uslovima da ih završe, odnosno do kraja studijske 2018/19 godine. To je predviđeno izmjenama Zakona o visokom obrazovanju koje je usvojio crnogorski parlament krajem jula.

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević za Dnevne novine objašnjava da se odluka Skupštine o produženju roka za polaganje ispita za stare studente mora poštovati, ali i odluka UCG. To znači da oni mogu polagati ispite u ovom septembarskom roku, ali ipak moraju platiti školarinu od 50 eura po ispitu.

“Odluka je donijeta 4. jula 2018. godine. Od tada, od donošenja odluke i objavljivanja u Biltenu, ona važi za nadalje i primjenjuje se na sve rokove. Ta odluka se striktno mora poštovati. Što se tiče roka, Skupština je za stare studente odobrila rok od godinu dana, i biće im omogućeno da polažu u svakom roku. Dakle, studenti koji su studije započeli prije 2003. godine, moći će da polažu u septembarskom roku, ali moraće da plate školarinu, predviđenu novom odlukom UCG”, objasnio je Rakočević.

Student Ombudsman UCG Stefan Boljević ističe da ovoj instituciji nijesu stizale žalbe na uvođenje plaćanja školarine za stare studente. Kako objašnjava, najveći dio studentske populacije studije je započeo prema programima donijetim na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, a oni prema ovoj odluci UCG, plaćaju školarinu u visini školarine koja je važila u vrijeme upisa na studije.

“Ova odluka označava samo nastavak dosadašnje prakse, što je i razlog zbog kojeg nije bilo žalbi studenata na ovu odluku kao ni komentara studentskih predstavnika. Takođe, iznosi ostalih administrativnih naknada definisanih ovom odlukom ostali su na istom nivou”, kazao je Boljević.

(Dnevne Novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com