PODGORICA: Blagajnica pronevjerila 35.000 iz Skupštine? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Blagajnica pronevjerila 35.000 iz Skupštine?

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog protiv T.Č., blagajnice u Skupštini Crne Gore, zbog sumnje da je pronevjerila oko 35.000 eura. Okrivljenoj se na teret stavljaju krivična djela pronevjera i produženo krivično djelo falsifikovanje službene isprave. Prema saznanjima „Dana”, T.Č. je kao blagajnica u Birou finansijskih poslova u Skupštini uzimala novac koji joj je predat na čuvanje. Ona je, kako se sumnja, u toku 2016. godine iz skupštinske blagajne uzela 35.000 eura. To je pravdala lažnim potpisima na falsifikovanim putnim nalozima.
U nalozima je upisivala cifre koje su navodno isplaćivane poslanicima i drugim zaposlenim na ime putovanja i drugih troškova. Radilo se uglavnom o dnevnicama za službena putovanja u inostranstvo.

Takođe, kako „Dan” saznaje, Osnovno državno tužilaštvo još nije zaključilo ovaj predmet već je formiran još jedan zbog sličnih zloupotreba, a šteta je trostruko veća.
Na putnim nalozima za putovanja u inostranstvo za koje su opredijeljene dnevnice od 800 do 1.000 eura bili su lažni potpisi Jasmina Sutovića, ​Filipa Vukovića, Gencija Nimanbegua, Gorana Tuponje, Budimira Aleksića, Halila Dukovića, Almera Kalača, Dritana Abazovića, Draginje Vuksanović, Maje Ćatović, Strahinje Bulajića, Azre Jasavić, Vladislava Bojovića, Veljka Zarubice, Damira Šehovića, Ljuiđa Škrelje, Snežane Jonice, Obrada Gojkovića i Andrije Popovića.

Niko od poslanika nije znao da su im potpisi zloupotrijebljeni. Sa nekim od njih su u policiji i tužilaštvu obavljeni razgovori i oni su potvrdili da u periodu koji je naveden u spornim putnim nalozima nijesu putovali u inostranstvo. Kao dokaz za to tužilaštvu su dostavili i putne isprave.

Da nešto ne funkcioniše kako treba u Birou za finansije Skupštine Crne Gore, prvi je primijetio tadašnji sekretar koji je tim povodom podnio i prijavu. Od tog momenta je krenuo izviđaj. Da se radi o ozbiljnoj sumi koja nedostaje utvrđeno je i tokom kontrole finansijskog poslovanja parlamenta. Taj izvještaj je predočen članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju. Tada su im dostavljene sve uplate iz 2015. i 2016. godine. Sumnje je podgrijala stavka u izvještaju „ostale naknade” gdje je bilo upisano da je potrošeno 300.000 eura.
U međuvremenu su predsjednik Skupštine Ivan Brajović i njegovi saradnici dopunili krivičnu prijavu zahtijevajući od tužilaštva da provjeri poslovanje Skupštine tokom cijele 2016. godine.
​Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore u decembru 2016. formirao je komisiju koja je ukazala na zloupotrebe skupštinskih sredstava i o tome obavijestila Brajovića, a potom i istražne organe.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com