OTVOREN VRTIĆ ,,DRAGAN RADULOVIĆ”: Podgorica dobila novo mjesto gdje će rasti dobri ljudi - Volim Podgoricu

OTVOREN VRTIĆ ,,DRAGAN RADULOVIĆ”: Podgorica dobila novo mjesto gdje će rasti dobri ljudi

 

Dragan Radulović obilježio je jednu epohu. Uz njega je jedan dio nas imao privilegiju da sazrijeva i izgrađuje sebe kao obrazovane i civilizovane ličnosti, zbog čega želim da izrazim posebno poštovanje prema rukovodstvu JPU ,,Đina Vrbica“, koje je predložilo da ovu vaspitnu jedinicu nazovemo njegovim imenom – kazao je ministar prosvjete Šehović.

Vrtić ,,Dragan Radulović“ juče je svečano otvoren u Cvijetnoj ulici na Starom aerodromu. Ime je dobio po jednom od najznačajnijih crnogorskih pisaca za djecu, i autoru televizijskih emisija koje su obilježile odrastanje generacija.

Ova vaspitna jedinica radi u sklopu Javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“ i prostire se na 3.000 kvadratnih metara. Vrpcu su simbolično presjekli ministar prosvjete Damir Šehović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktor ustanove Vuk Stanišić, dok je porodica pjesnika Dragana Radulovića otkrila ploču sa nazivom vrtića.

POŠTOVANJE

Vrtić na Starom aerodromu, naveo je Damir Šehović, nije slučajno dobio ime po pjesniku. – Dragan Radulović obilježio je jednu epohu. Uz njega je jedan dio nas imao privilegiju da sazrijeva i izgrađuje sebe kao obrazovane i civilizovane ličnosti, zbog čega ovom prilikom želim da izrazim posebno poštovanje prema rukovodstvu JPU ,,Đina Vrbica“, koje je predložilo da ovu vaspitnu jedinicu nazovemo njegovim imenom – poručio je Šehović. Ministar ističe da je značaj socijalizacije u predškolskim ustanovama nemjerljiv. – U samoći stvaramo velike stvari, bivamo inspirisani, ,,punimo baterije“ i nalazimo sopstveni mir. Ali u društvu i komunikaciji sa drugima, međusobnoj interakciji, mi postajemo drugi i ostavljamo trag na sebi, a što je još važnije, za društvo u cjelini.

Upravo u toj interakciji, međusobnom uvažavanju i poštovanju, zajedničkom prevazilaženju prepreka I suočavanju sa problemima, naši najmlađi se uče još od predškolskog uzrasta – kazao je Šehović. Vrtići i škole, dodaje on, nijesu obične zgrade u kojima se odvija vaspitno-obrazovni proces, već posebni hramovi u kojima naši najmlađi zaokružuju svoju mladu ličnost.

– Zahvaljujući toj činjenici, uvijek kada ulazimo u vaspitno-obrazovne ustanove tog tipa, mi to moramo da radimo sa posebnim poštovanjem i uvažavanjem, prije svega prema djeci, ali i onima koji zajedno sa roditeljima učestvuju u oblikovanju njihove mlade ličnosti. Stoga, prema svima njima koji rade ovaj častan i ozbiljan posao moramo imati poštovanje i podržati ih u naporima da našoj djeci pomognu i naprave od njih dobre ljude – kazao je Damir Šehović.

KAPACITETI

Gradonačelnik Ivan Vuković poručio je da je Glavni grad posvećen učestvovanju u širenju kapaciteta predškolskih ustanova zajedno sa Ministarstvom prosvjete.

– Gradska uprava je u prethodnom periodu stvorila planske pretpostavke da se u svim djelovima grada u kojima je procijenjeno da postoji nedovoljan smještajni kapacitet u predškolskim ustanovama, izgrade novi objekti. Istovremeno, Glavni grad je ustupao besplatno građevinsko zemljište, oslobađao investitore obaveze plaćanja za komunalno opremanje, a u skladu sa mogućnostima nudio i besplatno korišćenje prostora koji su u vlasništvu Glavnog grada, kako bi bili prilagođeni za boravak naših najmlađih sugrađana – kazao je Vuković.

U realizaciji ovog projekta, dodaje on, Glavni grad je učestvovao ustupivši zemljište površine 9.119 kvadratnih metara, čija vrijednost iznosi oko 1,8 miliona eura. – Podsjetiću da smo bili partneri i u izgradnji vrtića u Zagoriču, da su u toku radovi na vrtiću u Tuzima, a uskoro se očekuje i izgradnja vrtića u Bloku šest, kao i stavljanje u funkciju jedinice u Staroj varoši – istakao je prvi čovjek Podgorice. Direktor Vuk Stanišić ocijenio je da prvi put imaju značajno rasterećenje kapaciteta. – Priča o vrtiću ima jednu emotivnu stranu, jer nosi ime Dragana Radulovića, te se osjećam počastvovanim što učestvujem u aktivnostima koje imaju za cilj da se njegovo ime nikad ne zaboravi – kazao je Stanišić.

Novi vrtić koji će biti u sastavu JPU „Đina Vrbica“ ima površinu oko 3.000 kvadratnih metara, osam radnih soba za jaslene grupe, 12 radnih soba za grupe u vrtiću, osam kancelarija i centralnu kuhinju. – Visina investicije je 2,7 miliona eura, dok je grad u izgradnju vrtića uložio zemljište površine 9.119 kvadrata, vrijednosti oko 1,8 miliona eura. Vrtić je izgrađen u okviru projekta sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju sedam vrtića širom Crne Gore – podsjetio je Stanišić. Da svečanost bude na nivou, pobrinuli su se mališani iz vrtića ,,Đina Vrbica“, koji su se stihovima pjesme dječjeg pjesnika Dragana Radulovića ,,Tražim poštovanje“ zahvalili na način svojstven samo njima.

Još četiri vrtića

Ministar prosvjete Damir Šehović naglasio je da resor na čijem je on čelu intenzivno radi na izgradnji još četiri vrtića. – Za optimalno korišćenje mogućnosti koje se nude djeci u vrtićima, potrebni su i optimalni uslovi. Danas svečano otvaramo jedan vrtić, dok se jedan u Tuzima uveliko gradi. Ubrzo počinjemo sa izgradnjom trećeg vrtića u Baru, a za dva je projektovanje pri kraju. Samo od ovog mjeseca, imamo 500 novih mjesta u predškolskim ustanovama na nivou glavnog grada – istakao je Šehović.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com